»Ko je sodišče razmišljalo o odmeri kazni, ni našlo praktično nobene olajševalne okoliščine. Razen dosedanje nekaznovanosti in vaših besed v pisnem zagovoru, da nesrečo obžalujete. Toda sodišče ni zaznalo nekega pristnega obžalovanja, zato to vašo izjavo jemlje z rezervo,« je sodnica Špela Koleta povedala 34-letnemu Janu Korošcu, ki je marca lani na Dunajski v Ljubljani zbil dva pešca. Zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, ki je terjala kar dve človeški življenji, ga je obsodila na sedem let in pol zapora, ker je nato odpeljal naprej in pozneje na Dunajski ogrožal še enega voznika, pa na dodatne štiri mesece. Enotno kazen je določila na sedem let in osem mesecev, ko bo Korošec prišel izza rešetk, pa še dve leti ne bo smel za volan.

Tiste noči, bilo je 8. marca lani približno 20 minut pred prvo zjutraj, je Korošec delal prekršek za prekrškom, napako za napako. V volkswagna passata je sedel z 2,1 promila alkohola in »koktajlom« različnih drog v krvi. V Milana Đukića in Mića Jožića, ki sta na Dunajski pri križišču z Vilharjevo prečkala prehod za pešce pri zeleni luči, je trčil brez zaviranja – seveda pri rdeči na svojem semaforju. In na cesti z omejitvijo 60 kilometrov na uro je po izračunu izvedenca peljal med 85 in 94 kilometri na uro. Pešca sta obležala na cesti (eden je umrl še pred prihodom reševalcev, drugi pa dve uri po nesreči), a se zanju ni zmenil. Petinšestdeset metrov stran je trčil še v drog javne razsvetljave, nato pa odpeljal naprej v smeri Črnuč. V križišču Dunajske in Turnerjeve je s svojo vožnjo ogrozil še taksista. Ta je v križišču polkrožno obrnil in ko je bil avto že usmerjen proti središču mesta, mu je nenadoma nasproti pripeljal obtoženi. Spet bi se zgodila nesreča, če taksist ne bi hitro reagiral in zapeljal proti bencinskemu servisu.

Sam kriv za neprištevnost

Medtem ko je za Korošca tožilka Helena Zobec Dolanc predlagala devet let zapora, je zagovornik Benjamin Peternelj poskušal sodišče prepričati, da za vse, kar je storil, ne more biti kazensko odgovoren. In sicer zato, ker je bil pod tako močnim vplivom alkohola in drog, da se ni zavedal, kaj počne. Psihiatrični izvedenec Dragan Terzič je namreč ocenil, da svojega ravnanja ni imel pod nadzorom, zelo prizadeto je bilo tudi razumevanje tega. »Nikoli prej ni vozil pod vplivom alkohola in tudi ta večer ni imel namena upravljati vozila. Tudi po mnenju izvedenca takrat, ko je sedel za volan, ni bil sposoben oceniti, ali je za vožnjo sposoben,« je v zaključni besedi dejal Peternelj. A sodnica ni podvomila, da se je odločil sesti za volan. Iz lokala je namreč moral priti domov. Kot dolgoletni odvisnik od prepovedanih drog je tudi dobro vedel, kako vplivajo nanj in kakšno nevarnost pomenijo za promet. In tudi njegova mama je pričala, da zelo slabo prenaša alkohol. Vsega tega se je torej zavedal, pa je kljub temu pil in se drogiral ter nato sedel v avto. »Neprištevnost si je povzročil sam. Zavedal se je, da se lahko zgodi nesreča, a je lahkomiselno mislil, da se to ne bo zgodilo,« je sodnica zavrnila tezo o neobstoječi kazenski odgovornosti. »Ni dvoma, da ste tudi že prej vozili pod vplivom prepovedanih substanc,« je še dejala Koletova, ki tudi ni verjela, da se Korošec prometne nesreče ne spominja. Ob tem je opozorila na izvedenčevo oceno o obtoženčevi manipulativnosti in veliki verjetnosti, da o nesreči ve več, kot zatrjuje.

Opustitve pomoči oproščen

Tožilstvo mu je očitalo tudi kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči, vendar je bil tega očitka oproščen. Po besedah sodnice je sicer izpolnil vse objektivne znake tega kaznivega dejanja, saj se za pešca ni zmenil (»pokazali ste hudo brezobzirnost in popolno brezbrižnost do ljudi, ki ste jih povozili«). Vendar je to kaznivo dejanje mogoče storiti le naklepno, česar pa Korošcu, ki je bil, kot rečeno, v stanju neprištevnosti, ni mogoče očitati. »Lahko bi vam sicer očitali, da ste tudi to storili iz malomarnosti. Vendar to kaznivo dejanje v takšni obliki ni možno,« je pojasnila.

Zaradi ponovitvene nevarnosti do pravnomočnosti sodbe ostaja v priporu. »Po podatkih, ki jih imamo trenutno na razpolago, zdaj res abstinirate. Ampak saj ste v priporu. Zdravljenje odvisnosti pa vendarle traja nekaj let, lahko tudi vse življenje,« je izjavila sodnica, preden so obtoženega odpeljali nazaj na Povšetovo.