»Peljal sem od Bežigrada proti centru. Videl sem passata, ki je bil spredaj čisto razbit, vozil je počasi in vijugal levo-desno v smeri Črnuč. Potem pa sem zagledal na tleh dva gospoda. Takoj sem poklical policijo, prišli so hitro,« se je Mujo A. na sodišču spominjal prometne nesreče, ki ji je bil priča 8. marca približno 20 minut do ene zjutraj na Dunajski cesti v Ljubljani. V njej sta umrla Milan Đukić in Mićo Jožić, ki sta pri križišču z Vilharjevo po prehodu za pešce pri zeleni na semaforju prečkala cesto. Z 89 kilometri na uro je vanju s passatom trčil 34-letni Jan Korošec, ki je imel na semaforju rdečo. Zdaj mu sodijo zaradi nevarne vožnje in kaznivih dejanj zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči. Petinšestdeset metrov po trčenju je namreč zadel še v drog javne razsvetljave, potem pa odpeljal naprej.

»Prek OKC sva bila s kolegom obveščena o nesreči s pobegom. Dobila sva podatek, da naj bi poškodovano vozilo zavilo v Ulico 7. septembra, in se odpeljala za njim. V Ulici Rezke Klopčič sva opazila avto. Premikal se je počasi in parkiral na pločnik. Avto je bil poškodovan na tak način, da bi bil lahko povezan z nesrečo: po sprednjem levem delu, predvsem žarometu, meglenkah, levem blatniku, maski in vetrobranskem steklu, prav tako pokrovu motorja. Poškodovan, površinsko, je bil tudi z drugih strani. Videla sva, kako je iz njega lezel mlajši moški. Videti je bil močno vinjen ali pod vplivom drugih snovi, smrkelj mu je tekel iz nosu, jokal je. Toda rekel je, da je razumel, kaj mu govoriva, upošteval je navodila. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal na 1,01 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka,« je pričal policist Alen Radko.

Zdaj abstinira

Sodnica Špela Koleta je nato prebrala še poročilo o toksikološki preiskavi, ki so jo opravili več kot tri ure po nesreči: takrat je imel Korošec v krvi še vedno najmanj 1,64 promila alkohola, pozitiven je bil na kokain, benzoilekgonin, kokaetilen, metilekgonin, morfin, MDMA ter na alprazolam, zolpidem, diazepam ter nordazepam. Kot smo že pisali, je psihiatrični izvedenec ocenil, da je bila v času nesreče njegova zmožnost obvladovanja ravnanja nična, zmožnost razumevanja, kaj počne, pa zelo prizadeta – kar pravno pomeni, da je bil neprišteven.

Potrdil je, da je drogo zlorabljal že leta. Njegova mama se je pričanju na glavni obravnavi odpovedala, v preiskavi pa je povedala, da se je s sedemnajstimi leti odselil od doma, zadnjega pol leta pred nesrečo pa je spet živel z njo. Pričala je, da sin ne pije, ker slabo prenaša alkohol, in da je bila presenečena, ko ji je po nesreči povedal, da je tisti dan pil vodko. Mimogrede, med 23. uro in polnočjo naj bi je, kot zatrjuje, spil dva decilitra. Ob odvzemu krvi je izjavil še, da je zjutraj vzel 0,2 grama kokaina. Mama ga je opisala kot tihega in vase zaprtega, za droge pa je dejala, da ne ve, da bi jih užival. Da pa ve, da je hodil po metadon in da je spal cele dneve in noči. Sodnica je prebrala tudi zdravniško poročilo iz pripora, v katerem piše, da Korošec od junija abstinira. Sojenje se bo z zaslišanji prič nadaljevalo novembra.