Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo jutri in v soboto nadaljeval s hitrimi disciplinami. Moški bodo imeli v Val Gardeni dve tekmi svetovnega pokala, ženske pa se bodo v Val d'Iseru pomerile na prvem evropskem smuku v novi sezoni. Organizatorji v Val Gardeni so danes vendarle izpeljali trening, na katerem so bili slovenski alpski smučarji znova v ozadju. Najhitrejši je bil Miha Hrobat na 45. mestu, za Norvežanom Kjetilom Jansrudom pa je zaostal več kot tri sekunde. Zanimivo, da je bil tik za Čatrom najboljši smukač minule zime Švicar Beat Feuz, po poškodbi pa je prvič v sezoni tekmoval Italijan Christoff Innerhofer.

Prve preizkušnje sezone v hitrih disciplinah kažejo, da slovenska reprezentanca po slabših sezonah ne najde poti iz krize. Tudi na treningih namreč ne dosega nobenega rezultatskega prebliska, slovenske alpske smučarje pa prehitevajo smukači, ki prav tako tekmujejo z visokimi startnimi številkami. Slabo stanje slovenskega alpskega smučanja v hitrih disciplinah kažejo tudi tekme nižjega ranga, kjer ni uspehov. Ob tem, da 28-letni Tilen Debelak že zadnje tri sezone trenira skupaj s člansko reprezentanco, 20-letni Nejc Naraločnik pa se ji vse bolj priključuje.

Spodbudnejše vesti so danes prišle iz Savojskih Alp, kjer se je Ilka Štuhec prvič po poškodbi uvrstila med najhitrejšo deseterico. Mariborčanka je na treningu smuka dosegla sedmi čas, s katerim so si vsaj do tekme oddahnili v njenem taboru. Avstrijke so tekmicam že na prvem treningu pokazale, da jih zanimajo le najvišja mesta. Med najboljšo peterico so se uvrstile kar štiri, na četrtem mestu pa se je med njih uvrstila le Čehinja Ester Ledecka. Med najboljšo petnajsterico je bilo le pet alpskih smučark, ki niso bile Avstrijke ali Švicarke.

Tudi na nedeljski tekmi alpske kombinacije v Val d'Iseru bo Ilka Štuhec, če se tik pred zdajci ne bo odločila drugače, osamljena Slovenka. Trener Janez Slivnik se je namreč odločil, da bo ženska reprezentanca tehničnih disciplin raje tekmovala na dveh slalomih FIS v Flachauu, kjer bo januarja tudi tekma svetovnega pokala.