Alpske smučarke so se minuli konec tedna mudile v St. Moritzu, kjer sta bila na sporedu superveleslalom in paralelni slalom. Ta je danes slovenskim tekmovalkam prinesel precej več uspeha, saj sta se Ana Bucik in Meta Hrovat prebili do četrtfinala, druga pa nato celo do polfinala, kjer je morala priznati premoč kasnejši zmagovalki Slovakinji Petri Vlhovi.

Vlhova je v finalu ugnala Švedinjo Anno Swenn-Larsson, Meta Hrovat pa je dvoboj za tretje mesto po dobrem začetku, ko je že kazalo, da bo drugič v karieri stopila na zmagovalne stopničke in izenačila najboljši dosežek kariere (tretje mesto z veleslaloma v Lenzerheideju izpred slabih dveh let), izgubila proti Avstrijki Franziski Gritsch. Ana Bucik je medtem po izpadu v četrtfinalu, v katerem jo je ustavila finalistka Swenn-Larssonova, klonila tudi v naslednjih dveh dvobojih (proti Italijanki Federici Brighnone in Norvežanki Nini Loeseth Haver) in zasedla osmo mesto, kar je njena tretja najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu – doslej ima 7. mesto s slaloma v Mariboru januarja 2017 in tretje mesto iz kombinacije v Lenzerheideju januarja 2018. V izločilne boje se je iz kvalifikacij uspelo prebiti tudi Maruši Ferk, ki pa je nato obstala na prvi stopnici, v šestnajstini finala, in je zasedla 26. mesto.

»Seveda sem si želela stopničk, saj sem jim prišla zelo blizu. A ko sem si ogledala svoje vožnje in videla, kako so mi uspele, sem bila zadovoljna predvsem s pristopom, saj sem k vsaki vožnji pristopila stoodstotno. Ko smučaš na limitu, se pač dogajajo napake in takega smučanja je bilo pri meni na prvih letošnjih tekmah premalo. Zato sem vesela, da se je obrnilo, kot se je, in grem lahko na naslednje tekme samozavestno,« je bila po tekmi zadovoljna Meta Hrovat, ki je pred omenjenim polfinalom in »malim« finalom v vožnjah na izpadanje najprej odpravila Švicarko Eleno Stoffel, v osmini finala je bila za pet stotink hitrejša od Švedinje Estelle Alphand, z enako razliko pa je v četrtfinalu dobila tudi dvoboj z Norvežanko Nino Loeseth Haver. »Zadovoljna sem z rezultatom, borbenostjo in pristopom. So nekatere malenkosti, ki jih moram izboljšati, ta izid pa je dobra popotnica za naprej,« pa je po tekmi dodala Ana Bucik, ki je bila pred četrtfinalom najprej boljša od Američanke Nine O'Brien, nato pa je odpravila še Nemko Leno Dürr. Vlogo favoritinje je, ob odsotnosti Američanke Mikaele Schiffrin, ki je tokrat počivala, na prvi paralelni tekmi sezone (do konca bosta še dve) suvereno upravičila Petra Vlhova, ki je postavila že prvi čas kvalifikacij, s prvo zmago v sezoni pa je svoj skupni izkupiček zmag zaokrožila na 10.

Tri manj ima medtem zdaj Italijanka Sofia Goggia, ki je v soboto do svoje sedme in tretje superveleslalomske prišla še na posebno spektakularen način. Ob zelo tveganem, a hitrem in natančnem smučanju je namreč po drugem merjenju vmesnega časa ostala brez leve palice, toda tudi brez nje postavila najboljši čas. »Noro! To je zame velik dan. Resnično sem veliko tvegala, a dober rezultat sem res potrebovala. Palica? Nič takega, se zgodi,« po zmagi smučanju z eno palico prevelike pozornosti ni namenjala Sofia Goggia, ki se ji je na stopničkah na drugem mestu pridružila rojakinja Federica Brignone. Ta je za zmagovalko zaostala za eno samo stotinko, tretja pa je bila Američanka Michaela Schiffrin. Precej manj od pričakovanj je medtem dosegla Ilka Štuhec. Tehnično precej zahtevna in zavita proga ni bila po njenem okusu, ob tem pa je naredila tudi preveč napak, tako da je z 32. mestom ostala brez točk, za 30. pa je zaostala za 13 stotink. »Začela sem dobro, nato pa sem v zavojih začela zamujati in vse skupaj se je rahlo podrlo. Po skoku pred ciljem se mi je zgodila še ena večja napaka, posledično je bil tudi zaostanek velik. Trudim se, na treningih mi gre super, zato gledam pozitivno naprej in verjamem, da nisem pozabila smučati,« je povedala Ilka Štuhec.

Zdaj jo v naslednjih dneh čakajo treningi in nato nastop v Val d'Iseru, kjer bo v soboto in nedeljo nastopila v kombinaciji in smuku, medtem ko tehnični del ekipe že po

jutrišnjem čaka veleslalomska tekma v Courchevelu.