Po skoraj štiriurnem boju, polnem prilagajanja in preobratov, so organizatorji tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju v Val Gardeni tik pred mrakom danes le prelisičili naravo. Tako jim je pod streho uspelo spraviti prvo od dveh tekem, ki ju pripravljajo na klasični smukaški progi Saslong. Televizijci bodo plačali pravice za prenos in zavarovalnice so zadovoljne, ker po pogodbi z organizatorji ni prišlo do škode.

Večina izmed 5000 gledalcev zaključka današnjega smučarskega maratona ni pričakala na tribunah. Pa saj ni bilo normalno to, kar je organizatorjem danes pripravila narava. Če so prve štiri tekmovalce lahko po progi spustili samo kako minuto po napovedanem začetku tekme ob 11.45, so morali prvič tekmo prekiniti že po štirih tekmovalcih.

Megla je takrat prvič zagrnila tekmovalni oder. In to v trenutku, ko je bil na startu domači šampion Dominik Paris. Tisti osamljeni jezdec v svetovnem pokalu, ki se dobro počuti na smučeh nordica, na katerih smuča tudi naš nekdanji šampion Boštjan Kline. Za Parisa so v teh časih rezervirane stopničke za zmagovalce, za našega Boštjana pa smukaški starti s številko, višjo od 60. Pa ima tudi Kline v statistiki vpisano smukaško zmago, tako da vsekakor zna smučati. »Vem, kaj preživlja. A zagotavljam vam, da ima na nogah dobre smuči,« nam je danes zaupal Dominik Paris.

Italijan je svojo minuto in 14 sekund dočakal po prvem nekoliko daljšem premoru, ki ga je narekovala megla na progi. Tokrat ga je pavza toliko spravila iz tira, da je pristal zunaj območja najhitrejših, na petem mestu. »To so bili zame težki pogoji, v katerih se nisem znašel najbolje. Že v nedeljo bo bolje,« je nov napad na zmago pred domačim občinstvom napovedal Paris. V Val Gardeni bo jutri ob 11.45 na sporedu kraljevska smukaška preizkušnja.

Po Parisu so šli na progo najboljši smukači. Tja do številke 20, ko se je vreme spet poslabšalo. Takrat so bili pred startno hiško že tudi trije Slovenci. Prvi bi s številko 22 moral na pot Klemen Kosi. A so ga na startu držali skoraj dve uri. »Organizatorji so nadaljevanje tekme premikali za petnajst minut. Ker je bil pred menoj na startu samo še en tekmovalec, sem se moral ob vsaki novi napovedi nadaljevanja tekme znova pripraviti. Ogreval sem se dve uri, psihično pripravljal na nastop, se aktiviral… Res je za menoj poseben dan,« je v cilju razmišljal Klemen Kosi.

Saj bi organizatorji tekmo verjetno prekinili že, ko je po 20 tekmovalcih prišlo do dolge pavze. Tekmo so prestavljali dobesedno do zadnjega trenutka, nekaj pred 15. uro. A če takrat superveleslaloma ne bi nadaljevali, tekma ne bi bila veljavna. Za to se mora po progi spustiti najmanj polovica tekmovalcev, ki jih je bilo 64.

Narava se je Italijanov še enkrat usmilila. Ko so to pričakovali samo še največji optimisti, se je megla spet dvignila. Tekma je potekala bliskovito, interval med tekmovalci so skrajšali na dobro minuto. Na progo so takrat šli tudi štirje od petih Slovencev. Čeprav je za smukaško ekipo superveleslalom paradna disciplina, jim je zopet šlo slabo. Točke je osvojil le Klemen Kosi, tri za 28. mesto.

Na koncu se organizatorjem ni izšlo niti ekspresno nadaljevanje; pri številki 48, ki jo je nosil Norvežan Stian Saugestad, se je meglena zavesa dokončno spustila na današnji superveleslalom. Ob nastop je bilo 16 tekmovalcev, med njimi tudi Tilen Debelak.

Danes se je v vremenski loteriji na skrajšani progi najbolje znašel Avstrijec Vincent Kriechmayr in družinski proračun okrepil z 39.500 evri. Le pet stotink sekunde je za njim zaostal Norvežan Kjetil Jansrud. Tretje mesto je pripadlo Nemcu Thomasu Dressnu.