Če se po jutru dan pozna, potem se smukačem na tradicionalni alpski smučarski predbožični postaji v Val Gardeni ne obeta uspešen tekmovalni konec tedna. Danes naj bi bil v Dolomitih prvi od dveh treningov za sobotni tretji smuk v sezoni. Čeprav je bila vremenska napoved za vse dni v Dolomitih danes še najmanj slaba, so se tekmovalci na prvi evropski preizkušnji v novi sezoni takoj soočili s prestavitvami, po skoraj treh urah pa so organizatorji trening odpovedali.

»Zjutraj je pri nas v Gardeni močno deževalo, zato je bil uvodoma prestavljen že ogled proge,« nam je ob prihodu v ciljno areno okoli poldneva poročal kondicijski trener ekipe Dani Ošep. V cilju je, izoliran z ograjo, postavljeno okoli prostora za tekmovalce, danes prestal debele tri ure. Tam je čakal na prihod tekmovalcev, ki jim je hkrati tudi fizioterapevt in maser. Ko je slišal za uradno prekinitev, je že zdavnaj prebral vse novice in vso pošto, ki mu je bila dosegljiva. Tudi tisto, ki je prišla na telefon v obliki sporočil skupine na viberju, prek katere člani ekipe komunicirajo po neuradni poti (uradno uporabljajo voki-tokije). Popil je tudi lepo količino kave, ko je vodstvo tekmovanja v Val Gardeni končno prekinilo njegovo misijo. »Saj bi lahko to storili že prej. Vsem je bilo jasno, da treninga ne bodo mogli izpeljati,« je odpoved komentiral Ošep.

Smučanje je bilo nevarno

Med 79 smukači na startni listi je bilo na vrhu proge Saslong tudi pet Slovencev – Martin Čater, Klemen Kosi, Miha Hrobat, Boštjan Kline in Nejc Naraločnik. Slednji se šele seznanja s smukaško konkurenco in je v Val Gardeni predvsem zaradi treninga. Danes bi ga lahko opravil na povsem pripravljeni progi, v celotni dolžini in z uradno izmerjenimi časi ter s primerjavami po celi progi. Tega mu na običajnih treningih v ekipi, ki letno porabi okoli 200.000 evrov, ne morejo zagotoviti. Slovenska reprezentanca tako na tekme že kar tradicionalno uvaja bodoče smukače.

Vzroki za odpoved so bili tako v megli kot tudi v mehki progi. Ker so v Dolomitih visoke pomladanske temperature, so proge, na katerih je sicer precej več kot meter naravnega snega, precej razmočene. Čeprav je smukaška proga preparirana tudi z umetnim snegom – organizatorji tukaj se pohvalijo s povsem novim sistemom zasneževanja na progi – je toplo vreme razrahljalo tudi sneg na Saslongu. Zato so progo utrjevali tudi s soljo.

Smučanje po tekmovalni progi je bilo danes zelo nevarno. Ko so nekaj po 14. uri po progi spustili dva predtekmovalca, nobeden od mladih italijanskih smučarjev ni pravilno pripeljal v cilj. Enega je s proge odneslo na grbinah na sredini proge, na slovitem kameljem puklu. Drugi je nadzor nad smučmi izgubil neposredno pred ciljem. V ciljno ravnino je priletel tako nesrečno, da se sam ni več mogel pobrati.

Pred božičem pogoste odjuge

Nesrečnežu so pomagali zdravniki, ki so ga položili na nosila in rešilec ga je z vidnimi bolečinami na obrazu odpeljal v bolnišnico. Takoj zatem so trening smuka, ki je torej že terjal davek, dokončno odpovedali. »Ta poškodba je bila povsem nepotrebna,« je početje vodstva tekmovanja komentiral trener Peter Pen, ki se ne spomni, da bi v Val Gardeni kdaj tekmovali v takšni odjugi. Ravno nasprotno, decembra je bil v Dolomitih vselej hud mraz. Zakaj je tokrat drugače? »Pogovarjal sem se z domačinom, ki je mi zatrdil, da imajo pred božičem tukaj pogosto odjugo. Mi smukači tega nismo opazili. Letos pa je tekma na koledarju teden dni kasneje kot običajno,« je spremembo komentiral Pen.

Ošep, ki je na alpske smučarje čakal v cilju, se nad visokimi temperaturami ni pritoževal. Zato so mu bile ure v cilju nekoliko manj neprijetne. »Mraz smo letos že imeli na tekmah v Kanadi in na treningih pred sezono. Tak mraz sem ne nazadnje pričakoval tudi tukaj v Gardeni. Če kje, je tukaj mrzlo v tej luknji, kjer so postavili ciljno areno,« pravi kondicijski trener. »Slovenski alpski smučarji so kondicijsko izredno dobro pripravljeni. So ekipa izredno pozitivnih posameznikov. V Kanadi smo letos dobro trenirali in zdaj čakamo še na tisti klik, ki je potreben za odmeven rezultat,« končuje Ošep.

Slovenski smukači so zapravili skoraj ves kapital, ki so si ga prigarali v letih prosperitete. Kar je še huje – tudi v superveleslalomu, ki naj bi bil v zadnjem času prioritetna panoga slovenske ekipe za hitre discipline, letošnji prvi rezultati niso bili niti solidni. Slovenci nazadujejo na svetovnih lestvicah in imajo na tekmah slabše startne številke. Zato se seveda še bolj oddaljujejo od tistih, ki se v hitrih disciplinah borijo za zmage.