Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo danes nadaljeval v francoskih Alpah. V Courchevelu se bodo na tretjem letošnjem veleslalomu merile alpske smučarke. Najboljša slovenska ženska veleslalomska uvrstitev je deseto mesto Mete Hrovat z zadnje preizkušnje v Killingtonu, mesto slabša pa je bila Tina Robnik v Söldnu. Na obeh preizkušnjah se je med dobitnice točk uvrstila Ana Bucik, omenjena trojica pa bo tudi na današnjem startu.

Slovenska popotnica pred novo preizkušnjo svetovnega pokala je spodbudna. Meta Hrovat je s četrtim mestom navdušila predvčerajšnjim na paralelnem slalomu v Sankt Moritzu, z osmim mestom pa je najboljšo uvrstitev zadnjih sezon dosegla Ana Bucik. Po podatkih iz slovenskega tabora je na treningih dobro smučala tudi Tina Robnik. Je pa vprašanje, kako se bo Lučanka znašla po hudem udarcu na treningu paralelnega slalomu v Trentu, po katerem je morala prekiniti alpsko turnejo ter se vrniti na oskrbo v Slovenijo. »Vesela sem, da sem se izkazala v Sankt Moritzu. Uspeh mi je dal dodaten zagon, zato nestrpno pričakujem preizkušnjo v Courchevelu,« je optimistična Ana Bucik.

Najboljše tri slovenske veleslalomistke so prejšnji teden nastopile na dveh tekmah FIS v Formigalu. Na obeh preizkušnjah so se uvrstile na prva tri mesta. Prvo tekmo je dobila Tina Robnik, ki je bila za desetinko hitrejša od Ane Bucik in 16 stotink od Mete Hrovat. Na drugi pa je Meta Hrovat za stotinko ugnala Ano Bucik, 38 stotink pa je zaostala Tina Robnik. Meta Hrovat je lansko preizkušnjo v Courchevelu zaradi poškodbe gležnja izpustila, predlani pa je bila Kranjskogorčanka 17. Največji slovenski uspeh na prizorišču v Treh dolinah je pred sedmimi leti dosegla Tina Maze. Črnjanka je dobila veleslalomsko preizkušnjo, pred tem pa je bila na slalomih tretja in peta.

Iz Mednarodne smučarske organizacije so včeraj sporočili, da bo odpadli veleslalom iz Val d'Isera marca prihodnje leto v Hinterstodru. Avstrijsko prizorišče bo po novem gostilo tri tekme svetovnega pokala, in sicer v petek, 27. februarja, alpsko kombinacijo, dan kasneje superveleslalom, v nedeljo, 1. marca, pa še veleslalom. Spomnimo, da sta bila moška veleslaloma nazadnje v Hinterstodru pred slabimi štirimi leti, na katerih je Žan Kranjec zasedel 13. in 28. mesto. Februarja 2016 je obe preizkušnji dobil Francoz Alexis Pinturault.