Toplo vreme, padavine in megla še naprej krojijo spored svetovnega pokala v alpskem smučanju. Negotova je tako bližnja prihodnost tekem kot tudi nekoliko dolgoročnejša. Najtežja pri vsem skupaj je organizacija treningov, saj se vse reprezentance borijo za redke terene, ki so po Evropi na voljo za dober trening. A majhna slovenska reprezentanca tehničnih disciplin ostaja pozitivna. »Z dvema tekmovalcema se skušamo znajti po 'balkansko'. Izkoriščamo prednost majhne ekipe. Italijani imajo denimo devet veleslalomistov in šest slalomistov, tako da zelo težko tik pred zdajci najdejo že nočitev v hotelih, ki so ob teh terminih praviloma zasedeni,« je po včerajšnjem treningu iz Dolomitov sporočil Klemen Bergant.

Jutri bo v Alti Badii slovenski vrhunec konca tedna svetovnega pokala v alpskem smučanju. Moški veleslalom (prva proga bo ob 10. uri, druga tri ure kasneje) je disciplina, v kateri je Žan Kranjec na prvih dveh preizkušnjah sezone v Söldnu in Beaver Creeku zasedel tretje in četrto mesto, minulo nedeljo pa je tretja preizkušnja sezone v Val d'Iseru odpadla. »Seveda nam je žal, da Žan ni imel priložnosti za dober rezultat na terenu, ki mu ustreza. A ni imel časa za obžalovanje, saj tekmuje v dveh disciplinah in je takoj začel slalomske priprave. Bolj mi je žal, ker je naredil napako na prvi progi slaloma, saj smuča zelo dobro, sploh pa bi mu ustrezala druga postavitev,« odgovarja glavni slovenski trener tehničnih disciplin.

Žan Kranjec ima na Alto Badio lepe spomine. V Dolomitih je pred šestimi leti s 23. mestom osvojil prve točke svetovnega pokala, predlani pa se je s tretjim mestom prvič v karieri povzpel na zmagovalni oder. Pred tremi leti je bil četrti, lani deveti. »Žan smuča zelo dobro. Tako dobro letos še ni. Je stabilen, ne dela napak. V Alti Badii vselej na novo zadiha in tako je tudi letos,« sporoča Bergant ter dodaja, da se je Kranjec zadnje tri posvečal le veleslalomu, Štefan Hadalin pa je dva dneva treniral slalom, enega pa veleslalom. V nasprotju z Žanom Kranjcem se v tej sezoni še ni izkazal Štefan Hadalin. Klemen Bergant je včeraj postregel s spodbudnimi novicami, saj se je Vrhničan na treningu počutil bolje s staro opremo. Gre za malenkosti, ki ne zagotavljajo boljših rezultatov, lahko pa pomembno vplivajo na Hadalinovo samozavest.

Po besedah Berganta včeraj popoldan tekmovalna proga v Alti Badii ni bila pripravljena niti na pol. Razlog je v tem, da je vremenska napoved za naslednje dni izjemno neugodna. »Ne vem, kako se bo vse skupaj razpletlo. Kot vedno rečem, na te stvari ne moremo vplivati in se pripravljati. Zaradi visokih temperatur naj bi polovico proge prekril novozapadli sneg, po polovici pa naj bi padal dež. Sneg, ki bo povrhu spomladanski, bo težko odstraniti. Zato bodo vlogo igrale startne številke. Pri Žanu ne bo težav, Štefan pa v takšnih razmerah z visoko številko ne bi imel realnih možnosti za dober rezultat. Zato ga bomo bržčas spočili, saj so vse bližje slalomske klasike, povrhu pa bo morda letos tekmoval še v hitrih disciplinah v Bormiu,« pravi Bergant.

Majico vodilnega veleslalomista bo na jutrišnji tekmi prvič v karieri nosil Tommy Ford, presenetljivi, a prepričljivi zmagovalec v Beaver Creeku. Žan Kranjec je četrti, za Američanom pa zaostaja za 40 točk.