Po rezultatsko slabšem začetku sezone od pričakovanj Ilke Štuhec bo imela slovenska alpska smučarka jutri novo priložnost za dokazovanje. Sankt Moritz bo prvo evropsko prizorišče hitrih disciplin. Alpske smučarke se bodo v švicarskih Alpah pomerile v superveleslalomu. Mariborčanka je v kantonu Graubünden predlani postala svetovna smukaška prvakinja. Statistika superveleslalomskih rezultatov v Sankt Moritzu pa kaže, da se Štajerka nikoli ni uvrstila med najboljšo peterico. Njen najboljši rezultat je deveto mesto s finala svetovnega pokala pred tremi leti. »Z nastopi v Lake Louisu nisem zadovoljna. Napake so sestavni del posla. Verjamem, da sem na pravi poti in da v ekipi delamo dobro. Trdo bomo delali naprej, da bom dosegla rezultate, ki sem jih sposobna,« je odločna Ilka Štuhec.

Ilka Štuhec najbolj potrebuje tekmovalne kilometre

»Vedeli smo, da bo Ilkina vrnitev težka. Bila pa je še toliko težja, ker so bile vremenske razmere zelo zahtevne, kar je za prvo tekmo po daljšem času odsotnosti zaradi poškodbe dodatna težava. Ilka v Kanadi ni našla pravih občutkov, kar se mi zdi povsem razumljivo, saj si nihče na prvih tekmah po vrnitvi ne želi tvegati poškodbe. Čeprav je Ilka na superveleslalomu v Lake Louisu naredila veliko napako, je pokazala drugačen obraz kot pred tem na dveh smukih. Približala se je limitu, a žal naredila napako. Pokazala je pristop, s kakršnim bo lahko dosegala dobre rezultate. V tem trenutku Ilka potrebuje tekmovalne kilometre, ki jih bo dobivala iz tedna v teden,« pravi trener najhitrejše Slovenke na smučeh Stefan Abplanalp.

Na začetku sezone so najboljšo pripravljenost pokazale Avstrijke. V reprezentanci imajo vsaj pet tekmovalk, ki lahko dobijo tekmo svetovnega pokala. Odlično je pripravljena tudi Čehinja Ester Ledecka, ki se je na začetku sezone posvetila predvsem alpskemu smučanju, nekoliko manj pa deskanju na snegu, kjer je sicer ena najboljših tekmovalk vseh časov. Čehinji se je trening obrestoval, saj je v Lake Louisu dosegla prvo smukaško zmago svetovnega pokala. Edini superveleslalom v tej sezoni pa je minulo nedeljo v Kanadi dobila Viktoria Rebensburg. Nemka tako kot Ilka Štuhec tekmuje na Stöcklijevih smučeh.

Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta trenirala v Sestrieru

Zaradi obilice snega v francoskih Alpah so organizatorji v Val d'Iseru prestavili spored tekem, zato se bodo alpski smučarji jutri najprej pomerili v slalomu. Slovenska reprezentanca je iz Kolorada, kjer je še v nedeljo tekmovala na veleslalomu, pripotovala v ponedeljek, v sredo pa se je odpravila na trening v Sestriere. V Francijo je pripotovala včeraj, dopoldne pa je še trenirala v Sestrieru. Osamljena Slovenca v tehničnih disciplinah Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta se na prvem slalomu sezone v Leviju uvrstila med dobitnike točk, a sta z 21. (Kranjec) in 23. mestom zasedla uvrstitve v zadnji tretjini najboljše trideseterice. Najhitrejši so bili Norvežan Henrik Kristoffersen, Francoz Clement Noel in Švicar Daniel Yule. Prvo slalomsko tekmo na Finskem so zaznamovale majhne razlike, saj je prvih 20 tekmovalcev ločila manj kot sekunda in pol.

»Zaradi napovedanega snega smo se v Val d'Isere odpravili že včeraj, saj bi danes za pot potrebovali precej več časa. Zadovoljen sem, ker je trening uspel. Proga je bila utrjena z vodo, strmino pa smo si delili z Italijani, Švicarji, Švedi in Španci. Štefan je treniral slalom, Žan pa veleslalom. Vreme je bilo idilično,« je iz Sestriera sporočil glavni moški trener Klemen Bergant. »V Leviju se je Žan znašel dobro, Štefan slabše. Hadalin je tekmovalec, ki potrebuje dalj časa, da pade v tekmovalni ritem, kar se mu dogaja že od mladinske konkurence naprej. V zadnjem času ni treniral veliko slaloma, smo ga pa toliko več vadili novembra. Zavedamo se, da se bližajo januarske slalomske klasike, zato bomo v nadaljevanju sezone tej disciplini spet posvetili več časa,« pravi Bergant.

Kakšni so rezultatski cilji na drugem slalomu sezone? »Želimo si, da vremenske razmere ne bi omogočile boljših razmer prvim startnim številkam. Prizadevali si bomo, da se bo en tekmovalec uvrstil med najboljših 15, drug pa vsaj med dobitnike točk,« zaključuje Bergant.