Trener najhitrejše Slovenke Stefan Abplanalp je zelo umirjeno strnil vtise po uvodnem vikendu v Kanadi. »Vedeli smo, da bo težko, ko smo videli napoved razmer. Vidljivost je bila slaba, s svežim snegom je bilo zagotovo težko ravnati. Tudi izven idealne linije je bilo veliko novozapadlega snega in to so težke razmere za prvo tekmo po poškodbi, česar smo se zavedali. Sprejeli smo izziv, na koncu Ilka žal ni našla najboljše forme in svojega najboljšega smučanja, kar je tudi na nek način razumljivo. Vrača se po poškodbah v dveh zaporednih sezonah in razumljivo se človek noče poškodovati takoj na prvi tekmi. To preudarnost pozdravljam, vse je OK,« je sporočil Švicar.

»Očitno nisem ravno najbolj zadovoljna s predstavami v Lake Louisu. A kar je bilo, je bilo. Napake se dogajajo. Vem, da sem na pravi poti, verjamem v delo ekipe in trdo bomo delali še naprej, da bo v prihodnje bolje in bom dosegla tisto, česar sem sposobna,« pa je kanadske preizkušnje ocenila dvakratna zaporedna smukaška svetovna prvakinja.

Prva evropska postaja v hitrih disciplinah bo nato St. Moritz, kjer je Štuhčeva osvojila svoj prvi svetovni smukaški naslov. »Še vedno nam manjka nekaj tekmovalnih kilometrov, priprave so bile zaradi poškodbe krajše. Ilka dobro smuča, a mora znova osvojiti napadalno tekmovalno smučanje, za to pa je potrebno še nekaj kilometrine in časa. Prepričan sem, da smo na pravi poti,« je poudaril švicarski trener Štuhčeve.

Slabo vreme je napovedano tudi za konec tedna v St. Moritzu. Iz Mednarodne smučarske zveze Fis so predstavnike ekip že obvestili, da lahko pride do menjave tekmovalnega sporeda tako v soboto kot nedeljo. Odločitev naj bi sporočili že danes.