Žan Kranjec je na začetku alpske smučarske sezone edina svetla točka v slovenski reprezentanci. Vodičan je na prvih dveh veleslalomih upravičil visoka pričakovanja in na obeh prizoriščih dosegel svoji najboljši uvrstitvi v karieri. V Söldnu se je konec oktobra s tretjim mestom povzpel na zmagovalni oder, v Beaver Creeku pa je minuli konec tedna s četrtim mestom za kar deset mest izboljšal svojo dosedanjo najvišjo uvrstitev v Koloradu. Novo priložnost za vrhunski rezultat bo imel 27-letni smučar jutri v Val d'Iseru, kjer bo tretji veleslalom sezone.

Prizorišče v Savojskih Alpah velja za najstrmejše v svetovnem pokalu. Organizatorjem v zadnjih letih povzroča preglavice vreme, zato so alpski smučarji na progi Stade Olympique de Bellevarde po celotni progi nazadnje tekmovali pred tremi leti. V slovenski reprezentanci si želijo, da bi jutri veleslalom potekal z vrha gore, a vprašanje je, ali bo organizatorjem uspelo odstraniti novozapadli sneg. Vremenoslovci namreč napovedujejo, da se bo obilno sneženje danes popoldne ustavilo.

Majico vodilnega bo nosil Američan Tommy Ford

Žan Kranjec se je v Val d'Iseru vselej dobro znašel, a še ni postavil pike na i. Leta 2015 je nase opozoril z dvanajstim mestom, predlani je bil sedmi, lani pa je na skrajšani različici po prvi progi zaostajal le za Marcelom Hirscherjem. Na drugi progi se ni znašel in je nazadoval na deveto mesto. Da je bil decembra lani odlično pripravljen, je dokazal nekaj dni po tekmi v Val d'Iseru, ko je v Saalbach-Hinterglemmu dobil doslej svojo edino tekmo svetovnega pokala.

»Imamo veliko razlogov, da se na tekmo odpravimo optimistično. Žan na začetku sezone deluje vrhunsko, na treningih funkcionira odlično. Nekaj težav nam povzroča časovna razlika, saj smo šele v ponedeljek pripotovali iz Kolorada. Zavedamo se, da imajo takšne težave tudi druge reprezentance,« pravi glavni moški trener tehničnih disciplin Klemen Bergant. »Res je, da je Žan predvsem v Beaver Creeku precej zaostal za najhitrejšimi. A to v tem trenutku ni najpomembnejše. Pomembno je, da smo pozitivni, da iz tekme v tekmo napredujemo in da smo na to ponosni,« odgovarja Bergant.

Poleg Kranjca bo od Slovencev na jutrišnjem veleslalomu nastopil še Štefan Hadalin, ki se je v svoji karieri trikrat uvrstil med dobitnike točk, nazadnje marca lani s 27. mestom v Kranjski Gori. Majico vodilnega veleslalomista bo na tretji preizkušnji sezone presenetljivo nosil Tommy Ford. Američan je navdušil v domačem Beaver Creeku, kjer je dosegel prvo zmago svetovnega pokala. V skupnem veleslalomskem seštevku imata pred Kranjcem prednost še Francoza Alexis Pinturault in Mathieu Faivre.

V tej sezoni posebno točkovanje paralelnih disciplin

Ženske se bodo jutri v Sankt Moritzu pomerile na prvi paralelni preizkušnji sezone. V dopoldanskih kvalifikacijah bodo nastopile Maruša Ferk, Ana Bucik in Meta Hrovat. Najhitrejših 32 se bo uvrstilo na popoldansko dvobojevanje na izpadanje. Lani sta se skozi kvalifikacijsko sito prebili Maruša Ferk in Meta Hrovat. V slovenski reprezentanci so se pod vodstvom trenerja Janeza Slivnika paralelnih disciplin lotili resno in se jim posvečali na treningih.

Na enem od treningov se je ta teden v Trentu poškodovala Tina Robnik, ki se bo karavani svetovnega pokala priključila v torek na veleslalomu v Courchevelu.

V novi sezoni svetovnega pokala je novost, da se paralelne tekme ne štejejo več v razvrstitvi discipline, temveč v posebnem točkovanju. Ženske bodo imele dve paralelni slalomski preizkušnji (poleg Sankt Moritza še marca v Areju) in eno veleslalomsko (januarja v Sestrieru). Ker so tri tekme v sezoni pogoj za podelitev malega kristalnega globusa, bo 12. marca v Areju znana skupna zmagovalka paralelnih disciplin.

Danes bo v Sankt Moritzu ženski superveleslalom, na katerem bo Ilka Štuhec osamljena Slovenka. Podobno kot v francoskih je tudi v švicarskih Alpah lepše vreme napovedano za nedeljo. Moški se bodo v Savojskih Alpah pomerili v slalomu. Štefan Hadalin bo napadel svojo najboljšo uvrstitev v Val d'Iseru, 16. mesto izpred dveh let. Žan Kranjec se doslej na tradicionalnem francoskem prizorišču še ni uvrstil med dobitnike slalomskih točk.