Pes velja za najzvestejšega človekovega prijatelja, mačke pa imajo precej drugačen sloves. Marsikomu se zdi, da jim je za ljudi popolnoma vseeno, saj jim redko izkazujejo naklonjenost, bile pa naj bi tudi veliko bolj samostojne kot njihovi pasji kolegi. Nova raziskava, ki je bila objavljena v reviji Current Biology, kaže, da so bila naša dosedanja prepričanja zmotna. Opravili so jo znanstveniki z državne univerze v Oregonu, njihove ugotovitve, do katerih so prišli s poskusi, pa naj bi bile prelomne, saj naj bi bilo prepričanje, da so mačke odtujene, nepošten mit.

V bližini lastnika se počutijo varne

Mačke naj bi se na svoje skrbnike čustveno navezale enako kot psi ali otroci na starše, njihova bližina pa naj bi jim zagotavljala varnost in delovala pomirjajoče. Tako je pokazala študija, v kateri so raziskovalci ponovili teste, ki so bili opravljeni v 70. letih prejšnjega stoletja, v njih pa so namesto odnosov med ljudmi in mačkami raziskovali vezi med starši in novorojenčki.

V raziskavo je bilo vključenih 108 mačk, med njimi 70 mladičev in 38 odraslih mačk, ter njihovih lastnikov. 70 mačk so z lastnikom za dve minuti dali v neznano sobo, nato pa je lastnik sobo za dve minuti zapustil. Ko se je vrnil, je 64,3 odstotka mačk kazalo znake navezanosti, kar se je izrazilo tako, da so mačke, ko je bil njihov lastnik spet v sobi, svoj čas razporedile med raziskovanje okolice in to, da so iskale njegovo pozornost. Preostale mačke, in sicer tiste, ki so bile negotove, so na lastnikih visele dlje ali pa so šle v drugo skrajnost in so se jim popolnoma izognile. Takšne odzive so v enakih testih izrazili tudi otroci in psi. V podobni raziskavi, ki je bila opravljena v preteklosti, je znake navezanosti in tega, da se počutijo varneje v njihovi bližini, pokazalo tudi 58 odstotkov pasjih mladičev, medtem ko je pri otrocih in navezanosti na njihove starše ta odstotek za sedem odstotkov višji.

Tako se vede tudi človek

Vodja raziskave na oregonski univerzi Kristyn Vitale je povedala, da bodo negotove mačke najpogosteje bežale, kazale nezainteresiranost ali pa se bodo skrile. Doslej so takšno vedenje ljudje pripisovali vsem mačkam, čeprav večina varnost išče prav pri svojem lastniku. »Vaša mačka računa na vas, da se bo počutila varno, ko je v stresu,« je povedala za NBC News in dodala, da se bo mačka, ki se počuti varno, vedla tako, da bo pozdravila lastnika, nato pa se bo vrnila k svojim opravkom. »Tako se vede tudi človek, ki se počuti varno. Pomembno je, da se lastniki tega zavedajo. Ko so v stresni situaciji, bo njihovo vedenje imelo neposreden vpliv na vedenje mačk.«