Ste alergični na pse? Velika verjetnost je, da boste problem rešili tako, da si boste omislili psico ali kastrirali samca. Po raziskavah, ki so jih opravili v ameriškem mestu Boston, naj bi bil za 30 odstotkov alergij na pse kriv določen protein, ki nastaja v prostati psa. Tisti, ki so alergični na ta protein, se mu lahko izognejo že tako, da namesto pasjega samca izberejo samico.

Protein, ki nastaja v prostati, se lahko, ko pes urinira, prenese na kožo in dlako, zlahka se razširi tudi po zraku ter na koncu pristane na našem pohištvu, postelji, oblačilih, s tem pa doseže tudi mesta, ki jih pes sploh ni obiskal. Ali ste alergični na to vrsto proteina, boste najlažje videli po odzivu telesa, ko ste v bližini samice. Če ne boste imeli reakcije, potem je razlog najverjetneje ta protein, kar pomeni, da se boste zdravstvenim težavam lahko izognili, ne da bi se morali odpovedati štirinožnemu prijatelju.

Alergije na živali z dlako, med njimi na mačke in pse, so zelo pogoste, najbolj pa so zanje občutljivi ljudje, ki bolehajo za astmo ali so alergični na prah. Na pse in mačke so alergični trije od desetih ljudi, a v resnici alergične reakcije ne povzroči dlaka, ampak proteini v urinu, slini in mrtvih kožnih celicah. Znanstveniki so do zdaj odkrili šest pasjih alergenov, ljudje pa so lahko alergični na enega ali vse skupaj. Različne pasme psov imajo različne vrste proteinov, zato je mogoče, da boste na nekatere pasme psov alergični bolj, na druge manj, na nekatere pa morda tudi ne.

Alergija na pse se kaže s kožnimi izpuščaji, zamašenim, curljajočim nosom in kihanjem, rdečimi, solznimi očmi, kašljanjem ali pomanjkanjem zraka in tiščanjem v prsih, rdečo kožo na mestu, kjer jo je polizal pes, ali astmatičnim napadom. Alergijske reakcije se skozi čas lahko tudi spreminjajo, včasih celo izginejo.

Kaj lahko storite, če ste alergični na psa? Potem ko ste bili s psom, se preoblecite, izberite sobo, v katero žival ne bo imela dostopa (najbolje je, da je to spalnica), redno, tedensko kopajte psa, kar naj seveda počne nekdo, ki nanj ni alergičen. Izogibajte se preprogam, zavesam, oblazinjenemu pohištvu in podobnim stvarem, ki privlačijo prah. Uporabljajte čistilnike zraka, ki zmanjšujejo količino alergenov v vašem domu. Ko se odločate za psa, pa preučite, katera pasma povzroča najmanj alergijskih reakcij (na primer kodri, šnavcerji, šicuji, maltežani, škotski terierji).