Marsikomu se je že zgodilo, da je mačka, ko jo je pobožal, s kremplji zagrabila roko in jo napadla. To lahko pomeni, da božanja ni hotela ali pa smo jo pobožali narobe. Nekatere mačke (ki so, ne pozabimo, potomke divjih mačk, ki veljajo za samotarke) se na fizične stike odzovejo agresivno, nekatere jih trpijo zato, da dobijo priboljške, spet tretje pa imajo božanje rade, vendar jih moramo stikov z ljudmi naučiti.

Prepustite odločitev mački

Med božanjem mačke torej imejte v mislih, da s tem svoje živalske prijateljice morda ne osrečujete, ampak ji povzročate celo stres, še bolje pa bo, če se jo boste naučili pravilno božati. Poleg tega, da je pomembno tudi, kateri predel telesa božamo in kako se do mačk vedemo sicer, je ključno, da ima mačka občutek izbire in nadzora nad situacijo, kar pomeni, da moramo pustiti, da mačke same pokažejo, ali hočejo, da jih božamo, ali ne, in da same namignejo, kje želijo biti pobožane. Tako se bomo izognili povzročanju stresa, podaljšali pa bomo tudi čas, ki nam ga bo mačka namenila za božanje.

Največja verjetnost je, da bo mačka uživala, ko jo bomo božali po predelih telesa, kjer so obrazne žleze, od spodnjega dela ušes do brade in okoli lic, manj pa bo zadovoljna, če jo bomo božali po trebuhu, hrbtu in na začetku repa.

Pozitivni in negativni znaki

Da bomo razumeli želje mačke, moramo biti pozorni na njeno vedenje in govorico telesa, z božanjem pa ne vztrajajmo predolgo. Če bomo dobro opazovali mačko, medtem ko jo bomo božali, bomo vedeli, ali uživa ali nas samo prenaša, pri tem pa v resnici trpi. Mačka uživa, če ima visoko dvignjen rep in je sama pobudnica stika, če prede in vas masira s svojimi prednjimi tačkami, če počasi miga z dvignjenim repom, če sta njena drža in obraz sproščena, ušesa pa usmerjena naprej, in če vas z glavo blago porine, ko jo nehate božati. Znaki tega, da mačka med božanjem ne uživa, pa so naslednji: premikanje oziroma obračanje glave stran od nas, pasivno sprejemanje božanja brez predenja ali drgnjenja ob naše telo, pretirano mežikanje, stresanje z glavo ali oblizovanje telesa in nosu, nenadni sunki z repom, nasršena dlaka in trzanje kože, ušesa, obrnjena nazaj ali pritisnjena ob glavo, nenadni premik glave proti nam in, če ne razumemo ničesar od zgoraj naštetega, grizenje roke ali potiskanje naše roke s tačkami stran od sebe.