Netflix je ta mesec v svoj program uvrstil novo dokumentarno serijo Don't F**k With Cats: Hunting Internet Killer (Ne zaje..vajte se z mačkami: Lov na spletnega morilca), ki je hitro dobil poseben sloves. Tridelni dokumentarec, ki ga večina gledalcev opisuje kot odličnega, je po drugi strani postal znan tudi kot »najbolj mučen dokumentarec doslej«. Tako so ga namreč opisali nekateri gledalci, ki se jim je po ogledu serije obračal želodec, nekateri pa so celo imeli težave s spanjem, zato so začeli opozarjati tiste, ki dokumentarne serije še niso videli, naj je raje ne gledajo.

Gledalci v vlogi policije

Dokumentarec govori o ubijalcu mačk, ki tako pretrese ljudi, da se ga skupina ljubiteljev mačk, zbranih na facebooku, odloči izslediti. Serija se začne tako, da anonimni uporabnik na youtubu objavi video, v katerem moški najprej kadi cigareto, potem pa ubije dva mačja mladiča. Ubijanje ni prikazano eksplicitno, vendar lahko slišimo zvoke in spremljamo pretresene reakcije gledalcev posnetka. Člani facebook skupine, ki se spravijo na lov na ubijalca, namreč pregledujejo vse posnetke, da bi morda opazili kakšno podrobnost, ki bi izdala morilca, gledalci dokumentarca, ki ga je sorežirala ena od aktivistk Deanna Thompson, pa tako morajo gledati oziroma poslušati te posnetke z njimi.

Zgodba je resnična, čeprav se sprva zdi, da ne gre za pravi dokumentarec, ampak mokumentarec. Gledamo lahko arhivske posnetke televizijskih poročil, ko so ameriški, kanadski in evropski mediji, tudi CNN, poročali o tem primeru, v serijo pa je vključen tudi kratek pogovor s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, ki komentira primer. Ubijalec mačk, ki sta ga iskala tako facebook skupina kot policija, je bil sicer Kanadčan Luka Magnotta, danes obsojen na najmanj 20 let zapora, vendar dokumentarec skriva še vrsto presenečenj, kar najbolj ostane v glavi, pa so posnetki mučenja živali, čeprav jih ne vidimo v celoti.

Tako mučen, da ne pusti spati

»Ne glejte #DontFckWithCats na Netflixu, če ste občutljivi za zlorabo živali. Mislil sem, da bo šlo za smešne videe z mačkami, potem pa sem gledal prvi del in ugotovil, da so posnetki mučni,« je na primer zapisal eden. Drugi ni nikoli gledal nečesa tako mučnega in psihološko vznemirjujočega, kot je #DontFckWithCats, »čeprav me po drugi strani ni še nikoli nekaj tako potegnilo – sem pa pri tem zamižal in kakih stokrat v televizijo zavpil: ne, ne, ne«. Tretji pa je pripomnil: »Zaradi #DontFckWithCats mi je bilo slabo do obisti. Ne morem verjeti, da obstajajo takšni ljudje.«