Dogovor o zaprtju taborišča, v katerem vladajo katastrofalne razmere, je Mektić dosegel na današnjem srečanju s predstavniki Unsko-sanskega kantona. Kot je pojasnil, bodo migrante premestili v druge centre po BiH, ki imajo še proste kapacitete, dokler ne bodo za sprejem migrantov pripravili nekdanje vojašnice Blažuj pri Sarajevu.

Na današnjem srečanju so se tudi strinjali, da je treba vzpostaviti nov sprejemni center za migrante zunaj naselij, v katerega bi premestili begunce in migrante, ki so trenutno v centrih Bira in Miral.

Center v Vučjaku, v katerem je trenutno med 500 in 600 migrantov, leži v bližini nekdanje deponije odpadkov in minskega polja ter je že vse od nastanka junija tarča kritik zaradi neprimernih pogojev za bivanje. Taborišče blizu meje s Hrvaško sestavljajo šotori, ki jih ni mogoče ogrevati, v njem ni tekoče vode, stranišč in elektrike.

Številni, med drugim tudi Svet Evrope ter EU opozarjajo, da je Vučjak povsem neprimeren za bivanje, življenje in zdravje ljudi v njem pa sta ogrožena. V zadnjem času so vse pogostejši pozivi k zaprtju tega taborišča. Za to se je v torek ob obisku Vučjaka zavzela tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je razmere v tem taborišču danes označila za najslabše v vsej Evropi.