Oblasti so pojasnile, da so novinarjem onemogočili dostop iz varnostnih razlogov.

Pred začetkom premestitve so vsi migranti prejeli zajtrk. Veliko migrantov je sicer reklo, da se ne želijo preseliti iz Vučjaka. Iz Mednarodne organizacije za migracije (IOM), ki pomaga pri premestitvi, so sporočili, da bo premestitev z avtobusi potekala na prostovoljni osnovi in da migrantov ne bodo silili v to, poroča novičarski portal klix.ba. Premestitev je bila sprva načrtovana za ponedeljek, a so jo zaradi tehničnih in varnostnih razlogov preložili na danes.

Del migrantov, okoli 350, naj bi premestili v nov sprejemni center v zapuščeni vojašnici Blažuj pri Sarajevu, ki pa na sprejem še ni pripravljena. Zato bodo del migrantov sprva začasno namestili v begunsko taborišče Ušivak v kraju Hadžići blizu Sarajeva. V primeru potrebe bi del migrantov lahko začasno namestili tudi v azilnem centru v Salakovcu blizu Mostarja.

V Vučjaku naj bi bilo okoli 600 migrantov. Minister BiH za varnost Dragan Mektić je v petek pojasnil, da jih bodo premestili v druge centre po BiH, ki imajo še proste kapacitete, dokler ne bodo za sprejem migrantov pripravili nekdanjo vojašnico Blažuj pri Sarajevu.

Center v Vučjaku leži v bližini nekdanje deponije odpadkov in minskega polja ter je že vse od nastanka junija tarča kritik zaradi neprimernih pogojev za bivanje. Improvizirano taborišče blizu meje s Hrvaško so lokalne oblasti v Bihaću vzpostavile za nezakonite migrante, za katere ni bilo prostora v sprejemnih centrih. Sestavljajo ga šotori, ki jih ni mogoče ogrevati, v njem ni tekoče vode, stranišč in elektrike.

Številni, med drugim tudi Svet Evrope ter EU, so opozorili, da je Vučjak povsem neprimeren za bivanje, življenje in zdravje ljudi v njem pa sta ogrožena. V zadnjem času so bili vse pogostejši pozivi k zaprtju tega taborišča. Za to se je prejšnji teden ob obisku Vučjaka zavzela tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je razmere v tem taborišču v petek označila za najslabše v vsej Evropi.

Prejšnji teden, ko je zapadel sneg, so razmere v Vučjaku postale še bolj dramatične in napete. Skupina beguncev je v začetku tedna napadla nekaj policistov, zatem so v znak protesta zavračali hrano in pijačo.

Novi premier BiH Zoran Tegeltija je napovedal, da bodo z novim ministrom za varnost pripravili načrt za reševanje migrantske krize v BiH. Ob tem je zatrdil, da predstavnikom EU, tudi če bodo zagotovili denar za to, da bi migranti ostali v BiH, to ne bo uspelo.