V nekdanji vojašnici Blažuj sicer sprejemni center še ni končan, a so migrante namestili v začasne bivalne kontejnerje. V torek so tam še urejali dostop do tekoče vode, težave naj bi predstavljala tudi kanalizacija, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po oceni sekretarja Rdečega križa v Bihaću Selama Midžića je premestitev potekala brez težav. Pred tem so se namreč pojavile bojazni, da se bodo nekateri migranti uprli premestitvi, saj bi se s tem oddaljili od meje s Hrvaško.

S končano premestitvijo migrantov, ki večinoma prihajajo iz Azije, Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, bodo improvizirano taborišče Vučjak zaprli.

Center v Vučjaku leži v bližini nekdanje deponije odpadkov in minskega polja ter je bil že vse od nastanka junija tarča kritik zaradi neprimernih pogojev za bivanje. Improvizirano taborišče blizu meje s Hrvaško so lokalne oblasti v Bihaću vzpostavile za nezakonite migrante, za katere ni bilo prostora v sprejemnih centrih. Sestavljajo ga šotori, ki jih ni mogoče ogrevati, v njem ni tekoče vode, stranišč in elektrike.

Številni, med drugim tudi Svet Evrope ter EU, so opozorili, da je Vučjak povsem neprimeren za bivanje, življenje in zdravje ljudi v njem pa sta ogrožena. V zadnjem času so bili vse pogostejši pozivi k zaprtju tega taborišča. Prejšnji teden, ko je zapadel sneg, so razmere v Vučjaku postale še bolj dramatične in napete.