Za nigerijska študenta Kennetha Eboh Chuneduja in Uchenna Abia Alexandro se je udeležba na svetovnih študentskih igrah v Puli končala travmatično.

Nigerijca sta na Hrvaško prišla 12. novembra in se udeležila študentskih iger, ki so potekale v Puli. Do tega trenutka je vse potekalo brez težav. Po koncu iger sta študenta eno noč želela preživeti v glavnem mestu južnih sosedov in se nato iz zagrebškega letališča vrniti v domovino.

Policisti nespoštljivo nad nesrečno dvojico

Večer pred letom domov sta si ogledovala Zagreb, ob vstopu na tramvaj pa ju je pričakala policija, ki ju je odpeljala na policijsko postajo. Študenta sta želela pojasniti, da imata svoje dokumente v hostlu, kjer sta bila nastanjena, a vse zaman. Policisti so jima povedali, da bosta deportirana v Bosni in Hercegovino. Čeprav sta može v modrem prepričevala, da sta na Hrvaško prišla z letalom in da za BiH prvič slišita, sta se kmalu znašla v policijskem vozilu s številnimi drugimi migranti in na poti v zbirni center za migrante v Veliki Kladuši. Policisti so jima zasegli tudi ves denar in do njiju niso izkazali nikakršnega spoštovanja, zgodbo študentov povzemajo številni hrvaški in bosanski mediji.

Kot sta še povedala za bosanski portal Žurnal, ne vesta, kako se bo njuna zgodba končala. Eden izmed študentov je povedal, da je imel veljavno vizo zgolj za Hrvaško in da je tudi ta že potekla. Razmere v migrantskem centru je opisal kot nemogoče, predvsem ga muči lakota. Za edino dobro stvar je navedel, da je uspel poklicati svojo družino in jih obvestil, kje se nahaja. Povedal je še, da je pred odhodom na Hrvaško o njej slišal samo lepe stvari, sedaj pa je svoje mnenje o njej povsem spremenil. Nespoštljivost policistov in nezmožnost normalnega pogovora z njimi ga je močno pretresla.