Celje se je bolje znašlo na burji v Sežani, saj je Kraševcem naveza Vizinger, Lotrič in Božić zabila štiri gole. Pravo golijado so gledalci videli v Kidričevem, kjer je Aluminij kar z 8:1 ponižal kranjski Triglav, ki se je vdal brez boja. Kriza Maribora se je nadaljevala v Velenju, kjer so državni prvaki osvojili le točko proti zadnjeuvrščeni ekipi lige. Olimpija ni izkoristila spodrsljaja Maribora, ampak je celo izgubila z Domžalami in gre na zimski premor s štirimi točkami prednosti namesto s sedmimi.

Vukušić znova zastreljal enajstmetrovko

Olimpija se v mrzlih Stožicah, kjer je bilo minus dve stopinji Celzija, nikakor ni mogla razigrati. Največja težava je bila odsotnost poškodovanega kreatorja Cekicija. Rešitev z nerodnim Lupeto, ki je imel velike težave z zaustavljanjem žoge, v konici napada in Vukušićem v zvezni vrsti, kjer se nikakor ne znajde, ni bila dobra. Zaradi mraza je bila igra živahna. Domžalčani so skušali proti Olimpiji igrati, a jim je v prvem polčasu zmanjkalo kakovosti za zaključek napada. Olimpija je imela dovolj priložnosti v prvem polčasu, da odloči tekmo, a je bila neverjetno neučinkovita. Že v prvi minuti je Lupeta po hitrem protinapadu zaradi pomanjkanja nogometne inteligence nastreljal vratarja gostov Mulalića, namesto da bi žogo le spodkopal. Festival zapravljanja priložnosti so do odmora nadaljevali Savić, ki ni zmogel zganjati vragolij proti odločnemu Finku, dvakrat Vukušić, ker ni izbral najboljše rešitve za strel, in Menalo.

Kazen za zapravljanje priložnosti je prišla na začetku drugega polčasa. Valenčič je v kazenskem prostoru v skoku s prekrškom dvignil štoperja gostov Vujadinovića in sodnik Kajtazović je zapiskal enajstmetrovko, ki jo je rutinirano realiziral kapetan Ibričić. Z golom gostov se je začelo iskriti na igrišču, saj so se Domžalčani valjali ob vsakem telesnem dotiku in neodločni sodnik Kajtazović je vse težje miril strasti. Olimpija je težko prebijala obrambne okope Domžal in prišla do sanjske priložnosti za izenačenje v 78. minuti. Karić je v kazenskem prostoru zamudil s startom in podrl Menala. Kajtazović je dosodil kazenski strel, a je Vukušić žogo poslal mimo desne vratnice. Najboljši strelec lige je tako zastreljal enajstmetrovko še na drugi tekmi zapored. Še preden se je igra nadaljevala, je bil zaradi ugovarjanja izključen prvi zvezdnik gostov Ibričić, v 91. minuti pa še domači branilec Bagnack zaradi ostrega prekrška nad Mujanom. Olimpija ni našla poti do izenačenja, Domžale pa so prišle do prestižne zmage, čeprav so imele edino priložnost iz igre v 90. minuti, ko so zadele vratnico.

Trener Domžal Andrej Razdrh je bil seveda vesel zmage na lokalnem derbiju: »Imeli smo na začetku tudi nekaj sreče, ko bi Olimpija lahko zadela, ko smo brezglavo napadali. Mi smo zadeli, Olimpija ni in čestitke fantom za tri povezane zmage. Safet Hadžić je dodal: »Škoda, da nismo izkoristili tistega, kar nam je ponudil Maribor. Imeli smo priložnosti, bili smo preveč nervozni, igra ni bila tekoča, delali smo veliko napak.«

Mariborski napad zamrznil tudi v Velenju

God svete Barbare, ki ga je pred obračunom omenil napovedovalec v Velenju, je Rudarju pomagal. Za veliko točko Velenjčanov, ki bodo sicer prezimili brez zmage, in še večjo krizo Maribora. Poraz s Triglavom ni bil le slab dan v Ljudskem vrtu. Vijoličasti, ki točke zdaj že praviloma izgubljajo proti tistim s spodnjega dela lestvice, končujejo leto 2019 na tretjem mestu. »Na tem igrišču, proti nasprotniku, ki se tako nizko brani, zelo dobra tekma – razen realizacije,« je ocenil Darko Milanič. Čeprav je proti Triglavu in Rudarju kot na začetku prvenstva odnesel le točko, o odstopu ne razmišlja.

Ni zaman Rok Kronaveter opravljal terapije in v treh dneh po porazu s Triglavom garal, da se je po težavah s prepono le vrnil. Zabil je tako, kakor v Mariboru zna trenutno očitno le on. Z razdalje, močno, natančno. Brez kompliciranja ali premišljevanja, le dovolj prostora je potreboval. Ampak težave s tem vijoličasti niso odpravili. Niso našli načina, kako bi zabili drugi gol, kar jih je teplo že poleti, ko so prav tako odnesli le točko iz Velenja. »Vemo, da ni najboljše, analizirati moramo, škoda je, da smo pokvarili vtis na zadnjih dveh tekmah. Pričakovali smo, da bomo na vrhu ali vsaj bliže,« je komentiral Rok Kronaveter.

Rudar se je postavil, kot je Maribor pričakoval. Premeteno so lovili vijoličaste na prepovedane položaje, čeprav je Panadić v obrambo postavil peterico. Tik pred polčasom so Velenjčani izkoristili nezbranost in neučinkovitost Maribora. Borna Petrović si je ob podaji Dominika Radića izboril prostor pred Nemanjo Mitrovićem in z glavo suvereno izenačil. »Naivno smo prejeli gol,« ni razočaranja skrival Kronaveter. Milanič je (pre)dolgo okleval z menjavami, v sredini je tokrat zaman stavil na Aleksa Pihlerja, znova je premalo pokazal Jasmin Mešanović, Rudi Požeg Vancaš je bil razpoložen, a je bil tudi vratar Matej Radan za kogarkoli, ki je poskusil. »Velika razlika ni garancija. Rezultatsko smo začeli slabo, zaslužili smo si več točk, kot smo jih vzeli. V nogometu se to obrne, verjamemo, da ni konec,« je Milanič komentiral zaostanek za Olimpijo.

Aluminij z osmimi goli ponižal Triglav

Dolgo časa so Sežanci branili domačo trdnjavo, nazadnje je padla v dvoboju z ekipo, proti kateri so si poleti priigrali prvo zmago po vrnitvi v prvo ligo. Celjani so bili predaleč že ob odmoru (2:0) in v drugem polčasu le še potrdili premoč ter zmagali s 4:0. »V nasprotju s prvim gostovanjem smo imeli tokrat celotno tekmo pod nadzorom,« je ocenil trener Celja Dušan Kosić. Njegov stanovski kolega pri Sežani Almir Sulejmanović pa je lahko le pohvalil Celjane: »Bili so hitrejši od nas, bolj agilni, mi smo za nameček izgubljali žoge. Igrali smo slabo, slabo smo se prilagodili tudi na vremenske pogoje.«

Kranjski Triglav je znova v središču zanimanja. Potem ko je požel obilo simpatij, ko je v soboto v Ljudskem vrtu še drugič letos premagal Maribor, se je včeraj osramotil v Kidričevem, kjer je prišlo do popolnega razpada sistema, in doživel pravo katastrofo. Aluminij je Kranjčane dobesedno ponižal, saj jih je premagal z 8:1, kar je tudi rekordna zmaga v letošnji sezoni. To je tudi najvišja zmaga Aluminija, odkar tekmuje v prvi ligi. Kidričani so bili razigrani in učinkoviti, saj so kar trije igralci – Hrvata Mihael Klepač in Nikola Leko ter domači 17-letni rezervist in velik up David Flakus Bosilj – dosegli po dva zadetka. Gorenjci so bili naivni in prepočasni v obrambi ter so se vdali brez pravega boja, saj so na vsej tekmi naredili le tri prekrške, gostitelji, ki so počeli, kar se jim je zljubilo, pa kar 16.