Nogometaši v prvi slovenski ligi komaj čakajo, da odidejo mesec dolg zimski počitek. Danes in jutri bodo v zimskih razmerah odigrali tekme 20. kroga. Najbolj na trnih so pri Muri in Taboru, ki sta po odmevnih skalpih Olimpije in Maribora zelo popustila. Potem ko je Mura ponižala vodilno Olimpijo s 3:1 in za njo zaostajala le še dve točki, je na naslednjih treh tekmah osvojila le eno, zato se ji vrh vse bolj odmika ob zaostanku desetih točk. Novinec Tabor je po senzacionalni zmagi proti Mariboru s 4:1 na naslednjih petih tekmah osvojil tri točke za tri remije v Sežani, kar je malo glede na to, da so tipična domača ekipa, ki zna izkoristi prednosti majhnega igrišča.

Tabor – Celjedanes ob 13. uri, sodnik: Matković

Zadnji jesenski krog bo trenerjema Sulejmanoviću in Kosiću navrgel nekaj več razmišljanja o sestavi enajsterice, saj sta brez nekaj standardnih igralcev. Celjani prihajajo brez kaznovanih branilcev Plantaka in Travnerja, a s povratnikom Vidmajerjem, Tabor je brez pomembnega igralca zvezne vrste Mihaljevića in napadalca Bongonguija. Slednji je odigral vseh devetnajst letošnjih tekem in je v vseh pogledih motor ekipe. S tremi zadetki in dvema asistencama sicer ni med statistično najuspešnejšimi, je pa nogometaš, ki prebija nasprotnikove obrambne formacije in pošilja soigralce v nadaljevanje akcij. Predvsem prvega strelca Sikimića, ki pa na zadnjih štirih tekmah ni zadel iz igre, ampak dvakrat z enajstih metrov.

Trener Sulejmanović bo torej moral najti novo udarno navezo, Sikimić pa naravnati svoje merilne naprave. Samo dva zadetka v zadnjih krogih so dosegli tudi Celjani, ki pa uspešno lovijo četrto Muro in vozovnico za Evropo. Zanjo je zmaga v Sežani nujna, vendar morali bodo narediti več kot julija, ko so z vročega Krasa odšli poraženi. V vlogo favorita jih postavlja 12 točk več od gostiteljev, na njihovi strani so izkušnje in uigranost, a bodo morali vse to znati uveljaviti na zelo specifičnem sežanskem stadionu.

Verjetni postavi – Tabor: Rener, Ristić, Nemanič, Zebić, Salkić, Stevanović, Krivičić, Sever, M. Babić, Stančić, Sikimić. Celje: Rozman, Vidmajer, Ćalušić, Zaletel, Stojinović, Pungaršek, Benedičič, Lotrič, Kerin, Božić, Vizinger. Naš namig: 0.

Aluminij – Triglavdanes ob 15.45, sodnik: Antič

Aluminij se je po spektakularni zmagi v Murski Soboti malo upehal, a je bil umetniški vtis na igrišču boljši, kot je bila osvojitev le ene točke na derbijih z Mariborom in gostovanju v Sežani. Kljub temu je izkupiček Aluminija za pet točk boljši kot lani, ko je bil prav tako tretja ekipa polsezone in senzacija jeseni. Največji kapital Aluminija so igralci za prodajo, med katerimi izstopajo branilec Martinović, najbolj nadarjen (defenzivni) vezist v državi Petrovič, ki ima pri 21 letih v nogah že več kot 100 tekem v prvi ligi, kreator Vrbanec in napadalec Klepač, ki so že postali predragi za Olimpijo in Maribor. Aluminij lahko računa na to, da je Triglav veliko energije potrošil za zmago v Mariboru. Triglav bo velik izziv, saj igra na enak način kot Aluminij. Trden obrambni blok in hiter prehod v napad. Če bi Triglav na vsaki tekmi igral s takšno energijo in pristopom, kot je v Ljudskem vrtu, bi lahko pogledoval proti zgornjemu delu lestvice in se ne bi boril za obstanek. Kranjčani so konkurenčni tudi brez kaznovanega kapetana Majcna, saj sta vajeti v roke prevzela izkušena Brkić in Mertelj, ostali pa so domači fantje z veliko pripadnostjo klubu. »Kdor misli, da nam bo zaradi zmage v Mariboru lažje proti Aluminiju, je v hudi zmoti,« opozarja vratar Jalen Arko.

Verjetni postavi – Aluminij: Kovačić, Pantalon, Vrbanec, Kontek, Čermak, Petrovič, Jakšić, Amuzie, Klepač, Leko, Živković. Triglav: Arko, Rogelj, Mertelj, Milanović, Arh Česen, Mlakar, Kryeziu, G. Brkić, Tijanić, Janković, Petric. Naš namig: 1.

Rudar – Maribordanes ob 17.55, sodnik: Glažar

Ko smo v ponedeljek opravili včeraj objavljeni intervju z Rokom Kronavetrom, je bila prošnja, če lahko opravimo čim hitreje. Da bi Kronaveter temeljito opravil (fizio)terapijo. Vse, da bi se vrnil.

»Postajali smo nemirni, kar pripelje do tega, da nismo zadeli. Pretirana vera, da smo superiorni, takšen občutek imam jaz,« je Darko Milanič našel razloge za poraz s Triglavom (0:2). Maribor ima teoretično še vedno vse v svojih rokah, ampak Triglav, ki je iz Ljudskega vrta letos odnesel vseh šest točk, je bil več kot le opozorilo, skoraj že trend. Vijoličasti so se letos opekli med drugim tudi že v Velenju (1:1). »Rudar se zelo posveti igri brez žoge, navidezno prepusti iniciativo in te poskuša premagati s protinapadi in prekinitvami,« opozarja Milanič. Spet bo brez Jasmina Handanovića, medtem ko bo kaznovanega Martina Milca pravočasno zamenjal Denis Klinar.

Andrej Panadić, trener Rudarja, najbrž ni imel v mislih že te tekme, ko je v Domžalah (2:1) govoril, kako bodo knapi vseeno nagrajeni, ko bodo to najmanj pričakovali. Če do zdaj niso, je malo verjetno, da bi Velenjčani prezimili z vsaj eno zmago. V uvodu sezone so znali izkoristiti notranjo krizo Domžal in Maribora, šele Panadiću pa po Asmirju Sulejmanoviću uspeva, da Rudar – ob dveh remijih v štirih tekmah – ne izgubi več kot za gol.

Verjetni postavi – Rudar: Radan, Kašnik, Petrovič, Črnčić, Radić, Anđelković, Filipović, Krefl, Džinić, Pušaver, Kobiljar. Maribor: Pirić, Klinar, Peričić, Mitrović, Viler, Dervišević, Pihler, Hotić, Kronatever, Požeg Vancaš, Zahović. Naš namig: 2.

Olimpija – Domžaledanes ob 20.15, sodnik: Kajtazović

Olimpija želi naslov jesenskega prvaka nadgraditi z zmago v prestižnem derbiju Ljubljanske kotline, s katero bi ohranila težko prigarano prednost petih točk pred zasledovalci. Ljubljančani so osvojili vse možne točke (33) na 11 tekmah proti petim moštvom iz spodnjega dela lestvice (Domžale, Triglav, Tabor, Bravo, Rudar). Na obeh medsebojnih obračunih je Olimpija dosegla po štiri gole, a so Domžale zdaj v precej boljšem stanju. Za nameček so pri Olimpiji poškodovani prvokategorniki Cekici, Knežević in Jurčević. »Tekme proti Domžalam so vedno zelo zahtevne, saj so zelo močna in kompaktna ekipa. Ko igramo z njimi na domačem igrišču, običajno hitro dobimo zadetek. Za zmago bomo morali biti stoodstotni,« pravi desni bočni branilec Olimpije Erik Boakye.

Domžale so si z dvema zaporednima domačima zmagama dvignile samozavest in se povzpele na šesto mesto, a po točkah so še daleč od položajev, ki vodijo v Evropo. Trener Andrej Razdrh je končno našel zasedbo, ki zna igrati na rezultat in osvajati točke, zato ekipa v Stožice prihaja samozavestna in z dobro strelsko formo Slobodana Vuka. Ker je trener Razdrh v zimskem premoru napovedal novo selekcijo v igralskem kadru, bodo še dodatno motivirani za dokazovanje.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Boakye, Samardžić, Bagnack, Maksimenko, Valenčič, Tomić, Menalo, Lupeta, Savić, Vukušić. Domžale: Mulalić, Klemenčič, Lazarević, Ibričić, Mujan, Vujadinović, Kait, Fink, Karič, Jakupović, Vuk. Naš namig: 0.

Mura – Bravojutri ob 17. uri, sodnik: Borošak

Trinajst. Trinajst golov je doslej padlo, ko sta se spopadla Mura in Bravo. Na zgolj dveh tekmah. V Fazaneriji se je Muri še izšlo, ko je Bravo zaman nižal (4:3), no, na stadionu ŽAK so že bili Prekmurci tisti, ki so lovili rezultat. Uspešno, čeprav je bil izplen (3:3) pri takšni priložnosti Luke Šušnjare že takrat le delni uspeh.

Če je Dejan Grabić kljub porazu z Olimpijo (2:1) na mestnem obračunu ocenil, da se lahko vedno bolj kosajo z najboljšimi, na drugi strani Ante Šimundža, trener Mure, vse bolj govori o pristopu. In ne v pozitivnem smislu. Niti vrnitev Marina Karamarka v obrambo ni pomagala v Celju, črno-beli so spet prejeli gol. Šestič zapored. Kar je še bolj opazno, Mura v tej sezoni prvič na treh zaporednih tekmah ni zmagala, zato spada med klube, ki najbolj čakajo zimski premor. Glede na dolgo evropsko sezono razumljivo, toda že zdaj se pozna težavno iskanje rešitev, ko Mura poskuša igrati brez Luke Bobičanca.

Bravo je doslej ob sedmih porazih v gosteh zmagal v Velenju (1:4) in odnesel točko iz Celja (2:2). Prav dvoboji s Celjem in Muro so pokazali, da znajo ščipati točke moštvom, ki so prisiljena v vlogo favorita. Po drugi strani pa je od zadnjega remija dva meseca, Bravo pa je že pred premorom počasi že v poziciji, ko šteje vsaka točka.

Verjetni postavi – Mura: Obradović, Pucko, Karamarko, Maruško, Kous, Kouter, Šporn, Brkić, Šušnjara, Bubnjar, Maroša. Bravo: Vekić, Primc, Trontelj, Kurtovič, Brekalo, M. Matko, Mensah, Agboyi, Abdurahimi, Nukić, Đajić. Naš namig: 0.