»Čeprav je bil zadnji dan manj uspešen kot petek in sobota, sem vseeno zadovoljna. Že nekaj let sem le želela, da bi tako začela sezono,« po nordijskem odprtju uvodnega tridnevnega tekaškega festivala ni skrivala zadovoljstva Anamarija Lampič. Enaindvajseto mesto za trojček v Ruki je najboljša uvrstitev slovenske tekačice po dobi Petre Majdič. Po devetem mestu v sprintu v klasiki in 14. mestu na sobotni 10-kilometrski klasiki je zadnjih nedeljskih deset kilometrov začela med deseterico, a se v zasledovanju v drsalnem koraku v deželi Božička ni uspela obdržati tako sanjsko visoko. Trener Nejc Brodar je hitro opazil, da ni bilo več svežine in tudi ritmu skupinice tekačic, ki so jo ujele, ni uspela slediti. Ob tem je treba vedeti, da so jo izza hrbta napadale tekačice z zvenečimi dosežki, kot so nekdanja zmagovalka svetovnega pokala Heidi Weng, ki je bila na koncu celo druga za Therese Johaug, Američanka Jessica Diggins (5. mesto), obetavna Švedinja Frida Karlsson, rojakinji Stina Nilsson in Charlotte Kalla, Rusinja Neprjajeva…

»Na začetku sem zelo trpela. Tudi skupinici nisem uspela slediti, čeprav sem vedela, da bi ji morala. Zaključek je bil veliko lažji in najhitrejši,« je svetlolaska iz Valburhe opisala zaključek prvih dni 39. sezone svetovnega pokala.

V svetovnem vrhu ni sprememb. Pred Lampičevo je denimo uvrščenih pet Norvežank, od tega tri na zmagovalnem odru, štiri Švedinje, tri Američanke, dve finski tekačici ter po ena Avstrijka, Nemka, Čehinja, Rusinja in Japonka. Optimistično je tudi to, da Lampičeva na večdnevnih tekaških tourih ni bila višje od 22. mesta kot januarja na koncu Tour de Ski. Zgodnji dobri dosežki so še posebej obetavni, ker običajno ob začetku sezone ni navduševala z dosežki. Tudi v slovenski reprezentanci so bili po dobrem začetku v sprintu (8. Katja Višnar, 9. Anamarija Lampič, 24. Janez Lampič) z izkupičkom zadovoljni. Glavni trener Nejc Brodar pravi, da je bil cilj uvodnih tekem dosežen in da se ob dobrem treningu poleti in jeseni lahko nadeja še boljših dosežkov. Že prej so se odločili, da bodo izpustili naslednje prizorišče Lillehammer, kjer je na sporedu zahtevni in kompleksni skiatlon in štafetna tekma, in vse moči usmerili v tradicionalni Davos in še posebej Planico, ki bo s sprinterskim sporedom prvi vrhunec zime tik pred prazniki.

V Planici si organizatorji nadejajo, da bi ohladitev prinesla ob sneženju tudi pogoje za zasneževanje in tako bolj brezskrbno izvedbo tekme 21. in 22. decembra. Johannes Hosflot Klaebo je tudi tekaško zimo 2019/20 začel kot je spomladi končal – z novo zmago.