Pred zadnjim dnem je bilo še vedno vznemirljivo, čeprav je imela v razvrstitvi točkovanja že lepo prednost. »Za zadnji dan sem si zastavila, da dobim vse točke na prvem letečem cilju. Vse sem naredila za to, od ogrevanja do taktike. Uspelo mi je in na koncu sem dobila to rdečo majico. Res sem vesela,« smučarska tekačica Anamarija Lampič v dolini Fiemme ni skrivala veselja. Na krilih rdeče je vešče spretno opravila zadnjo pomembno nalogo na stadionu Tesero in tako po desetih letih ponovila dosežek Petre Majdič, ki je bila najboljša sprinterka najpomembnejše večdnevne preizkušnje v letih 2009 in 2010.

Hči kolesarja v slogu sprinterjev

Zadnji klanec je pekel in čar Tour de Ski. V zaključnem vzponu na smučišče Alpe Cermis se 24-letna tekačica iz Valburge pri Medvodah sploh ni trudila do zadnjih atomov moči, da bi obdržala visoko sedmo mesto v skupnem seštevku, ki ga je držala po bleščeči zmagi. Za visokoraslo tekačico bi bilo ob lahkih drobnih plezalkah tipa Johaugova to tudi misija nemogoče. In kot hčerka kolesarja olimpijca Janeza ve, da tudi na Touru sprinterji na klanec pridejo zadnji na vrh. »Ko smo zapuščale stadion po letečem cilju, sem se ozirala za trenerjem Stefanom Sarracom, da bi videla, ali je dovolj. Dal je znak, naj grem le še počasi naprej. In sem šla, počasi,« širok nasmeh ni izginil niti po peklenskem odseku Toura. Čeprav je zadnja, 41., z zaostankom več kot sedem minut za veliko zmagovalko Therese Johaug prilezla na postajo vrh smučišč, je ohranila smisel za humor in šov. Špalir navijačev, ki so čakali še obračun najhitrejših tekačev z velikim zmagovalcem Alexandrom Bolšunovom, je navdušila z nekaj poskočnimi koraki in s tem pokazala sloves najhitrejše tekačice Toura. Kljub visokemu zaostanku je v skupnem seštevku sedemdnevne turneje osvojila 19. mesto, kar je tudi najboljše po dobi Petre Majdič. Lani je bila 22. Vztrajal je tudi Miha Šimenc in bil po trenerju Nejcu Brodarju šele drugi Slovenec, ki je opravil s celotnim Tour de Ski. Nemara je to tudi najnazornejši prikaz, za kako naporen izziv gre.

Dvojček zmag uspel z odliko

Anamarija Lampič je najpomembnejši korak k sprinterski lovoriki naredila s sobotno zmago. Sprint v klasiki v dolini Fiemme je imela v glavi že po zmagi v Lenzerheideju in dvojček ji je uspel z odliko. Le redkim uspe ob takih željah zadržati fokus in potem še izvedbo opraviti brez napak. Sproščenost in osredotočenost sta sploh posebni vrlini tekačice TSK Triglav. »Zjutraj se nisem počutila najbolje, tudi v kvalifikacijah sem bila zakrčena, a potem je steklo. V polfinalnem teku sem nato videla, da sem v zaključku res močna. Verjela sem, da lahko zmagam. Imela sem dober dan in odlične smuči,« je govorila po zmagi številka tri.

Izvedba je bila popolna. Odlično je izkoristila taktično spretnost. Do zaključka se je v vseh izločilnih tekih držala malce bolj v ozadju, v finišu pa izkoristila smučarsko spretnost in moč soročnega odriva. Izvedba prekaša tudi najboljše, kar je v svoji dobi pokazala Petra Majdič, ki se je morala predvsem zanašati na surovo moč. »Pred turnejo si nisem predstavljala, da bom Tour končala z dvojno zmago v sprintu,« je priznala. Nič čudnega, je šele četrta tekačica v štirinajstih izvedbah, ki ji je uspela zmagati na dveh (vseh) sprintih novoletnega tekaškega spektakla.

Seveda ni uspehov brez vrhunsko pripravljenih smuči. To je Lampičeva vedno znova poudarjala in se hkrati zahvaljevala svoji mali spremljevalni ekipi. Neprimerljivo z velikani Norvežani. Celo Astrid Jacobsen, najbolj izkušena v konkurenci, ki je z drugim mestom upravičila sloves svetovne prvakinje v klasičnem sprintu izpred 13 let (Nagano 2007, druga Petra Majdič), je polaskala prodoru tekačice iz srednje Evrope. »Mislim, da je raznolikost športnikov iz različnih držav tisto, kar ljudje pričakujejo. Prihajam iz dežele, ki ima običajno športnike na zmagovalnem odru, v zadnjih dneh pa so imeli več uspeha tudi drugi. Mislim, da je dobro, da vsi vidijo, da je to še vedno mogoče.« Moško različico sprintov je dobival Johannes Hosflot Klaebo, prvi zvezdnik teka. Že po sobotni tekmi, na kateri je z osmim mestom vrhunski dosežek kariere in slovenskega moškega smučarskega teka na Tour de Ski pritekel tudi vrstnik Miha Šimenc, je Anamarija Lampič slutila, da bo zmagoviti mozaik prinašal tudi vse večja pričakovanja: »Zmage zagotovo veliko pomenijo zame in za smučarski tek, ki ni na vrhu priljubljenosti v Sloveniji. Nadejam se sprememb. Upam, da navijačev ne razvajam preveč in da to ne bo postalo že samoumevno. Še naprej bo treba delati, pred mano je še veliko stvari.« Trener Nejc Brodar je največ povedal z besedami: »Mislim, da česa takega, kar smo dosegli, pred začetkom ni napovedoval nihče.«