»Hočem biti vsestranska v vseh disciplinah. Presenečena sem bila, kako hitro sem šla desetko. Vzdržala sem dober ritem in to je zame odličen rezultat,« je bila Anamarija Lampič zadovoljna z 18. mestom na deset kilometrov drsalno v švicarskem Davosu. Dober dosežek na daljši razdalji je majhen korak k preboju med najbolj prepoznavne smučarske tekačice na svetu. V soboto je bila 12. v drsalnem sprintu s padcem v polfinalu in tako napovedala, da bo na tekmah svetovnega pokala v Planici konec tedna ena najbolj vročih tekmovalk. Prav tako je tudi Miha Šimenc s 23. mestom pokazal, da bo tudi v tej sezoni mešal štrene najboljšim na vseh sprintih.

Davos je bil za slovenski tekaški tabor generalka za Planico. Prav zaradi domače tekme je del ekipe preživel na višinskih pripravah v Livignu in po besedah glavnega trenerja Nejca Brodarja na švicarsko prizorišče niso prišli najbolj spočiti. Še najvišjo ceno je plačala Katja Višnar, ki je z 31. mestom za nekaj stotink zgrešila izločilne teke trideseterice in tako ni zmogla braniti lanskega petega mesta. Prav tako sta zunaj trideseterice ostali tudi izkušeni Vesna Fabjan in Alenka Čebašek, za kateri je bil to prvi nastop med elito to zimo in si še kako želita pokazati se v lepi luči pod Ciprnikom.

Anamarija Lampič je prevzela breme uspeha in s Šimencem ubranila čas slovenskega teka. Začela je s 15. časom kvalifikacij, se skozi četrtfinale s končno zmagovalko Švedinjo Linn Svahn brez veliko napora uvrstila v polfinale, kjer pa jo je ustavil padec na zadnjem ovinku. »Taktično dobro sem vozila v ozadju, žal pa mi je Švedinja na ovinku zapeljala čez obe smučki in me je obrnilo. Mislim, da sem bila dovolj močna tudi za veliki finale. Kvalifikacije so bile najtežje, potem je šlo bolje in bolje. Na ciljni ravnini sem bila res močna, ovinek sem dobro vzela z zunanje strani za še več hitrosti. Padci pa se žal zgodijo. Ko padem, padem kar dobro,« se je Anamarija Lampič pošalila na svoj račun. Ob tem je utrpela lažjo poškodbo hrbta in vratu, a je nedeljsko tekmo, kjer je bila najboljša Norvežanka Therese Johaug, vseeno zmogla.

Če so vtisi s sprinta odlična podlaga za Planico, ima dober dosežek na daljši razdalji še večjo težo. Vzdržljivost je podlaga za še višje domete v sprintu. Osemnajsto mesto je najboljša uvrstitev na daljši razdalji v drsalni tehniki s posamičnim startom, kar je bila tudi točno 50. uvrstitev med najboljših 30 v svetovnem pokalu. »Drsalni 'skating' na daljši razdalji je moja šibka točka. Želim pa napredovati tudi v tem. Vse discipline se dopolnjujejo,« se zaveda Lampičeva. Kot tekmovalka je znana tudi po tem, da z več nastopi v sezoni dviguje raven dosežkov. Prve uvrstitve med trideset v sezoni je bil vesel tudi Šimenc. »Po bolezni v finski Ruki se je Miha vrnil med najboljše, kar je dobro za samozavest v Planici,« je bil zadovoljen trener Nejc Brodar. V Planici bo v soboto drsalni sprint posameznikov, v nedeljo pa sprint dvojic, disciplina svetovnih podprvakinj Anamarije Lampič in Katje Višnar.