»Bila sem močna. Že v četrtfinalu sva bili z Maiken Caspersen Falla zelo blizu, a mi je ostalo še nekaj moči. Jo bom že premagala, sem si mislila. In v velikem finalu je uspelo. Samo na smeh mi gre. To je to! Bomo kar danes praznovali novo leto,« se je do ušes smejalo Anamariji Lampič. Zmaga 24-letne Slovenke v visokogorskem Lenzerheideju, drugi dan Tour de Ski, je bila kar precejšnje presenečenje. Vzlet med zvezdnice teka je pričakovan. Z dolgim iztegnjenim korakom je slavila s prednostjo treh stotink.

Njena najboljša uvrstitev v drsalnem sprintu je bilo doslej peto mesto iz Planice izpred tedna dni. Že pod Ciprnikom ter teden prej v švicarskem Davosu (padec) je nakazala, da je sposobna presežkov. V šali se je pred tednom dni malo jezila na švedske tekačice, ki so ji vozile po smučeh in ji zapirale prosto pot. Bila je odločena, da jim vrne. Izkoristila je prvo priložnost. V švicarskem visokogorju je unovčila vse svoje sposobnosti – vzdržljivost, spretnost, hitrost, taktiko, sproščenost, igrivost, borbenost…

Lampič: Sem dobra in močna

»Zjutraj, v času kvalifikacij, me je mrazilo, ni bilo življenja v meni, ni bilo dobro. Vedela sem, da se potem igra začne znova, in samo to sem imela v glavi,« je opisala pohod do zmage z dvajsetim časom kvalifikacij. Redke so. Ni imela veliko možnosti izbora tekmic, kar po pravilih sprinta pritiče najhitrejšim. Že v četrtfinalu in polfinalu se je morala udariti z vsemi najmočnejšimi, s katerimi je tekla tudi v velikem finalu. Od Falle, Rusinje Natalije Neprijajeve, ki je s tretjim mestom za sekundo odnesla prestižno majico vodilne Toura, do Američanke Jessice Diggins. »Ko sem dobila še opomin, ker naj bi ovirala Američanko, me je to še bolj podžgalo. Še bolj sem se osredotočila na izvedbo in lov za Fallo. Mislim, da sem danes pokazala, da sem dobra in močna,« je bila Lampičeva ponosna na prikazano.

V vseh tekih je odlično izkoriščala taktično spretnost, drsanje z nogami in prvine smučanja, ki so pokopale prav – Švedinje. Kot hči kolesarskega olimpijca Janeza Lampiča je spretno izkoriščala zavetrje. Ciljno ravnino pa dobila z vrhunskim pospeškom, ki mu ni bila kos niti Maiken Caspersen Falla, kraljica sprinta z dvajsetimi zmagami in petdesetimi uvrstitvami na zmagovalni oder. Dolge noge visokorasle svetlolaske iz Valburge pri Medvodah in dolg iztegnjen korak z vrhunsko točnostjo so bili močnejši adut.

»To sem si želela že nekaj let, a očitno pride vse ob svojem času, korak za korakom. Zelo sem vesela in ponosna nase,« pravi Anamarija Lampič, ki je v svetovnem pokalu že zmagala februarja 2017 na generalki olimpijskih iger v Pjongčangu v sprintu v klasiki, njeni najbolj prodorni disciplini. Prva zmaga na Tour de Ski pa je veliko bolj prestižna, čeprav denarna nagrada (5000 švicarskih frankov) in točke svetovnega pokala (50) delijo manj izdatno. Je pa vmes nekaj nagradnih bonusov, kot za nosilko majice vodilne in rdeče sprinterske majice, ki jo je po tekmi Lampičeva tudi oblekla. In jo najbrž želi tudi obdržati.

Kot vsestranska tekačica je dan prej na 10 kilometrov drsalno pritekla zelo obetavno 17. mesto in po zahtevni vzdržljivostni preizkušnji se je hitreje opomogla od nekaterih specialistk za sprint. Kraljica prologa Katja Višnar je denimo dosegla 11. čas kvalifikacij in bila na koncu na petnajstem mestu. Uvrstitev med trideset je za pol sekunde zamudila tudi Vesna Fabjan, edina tekačica v zgodovini Toura, ki je že trinajstič del te turneje prav zaradi sprinta v Švici. Tezo o specifiki Toura je potrdila tudi norveška maratonka Therese Johaug, ki je dosegla le za desetinko sekunde slabši čas kvalifikacij od Lampičeve, čeprav poredko sploh vidi sprint. Prva favoritinja Toura je na sobotni drsalni desetki zmagala z veliko prednostjo.

Klaebo na zmagovitem pohodu

Velika nadmorska višina Lenzerheideja 1500 metrov pa ni vplivala na zmagoviti pohod norveškega asa Johannesa Hoesflota Klaeba. Veliko smole je imel Miha Šimenc, ki je po obetavnem 19. času kvalifikacij v četrtfinalu grdo padel in tekme sploh ni končal. Ostalo mu je zgolj 27. mesto. »To je eden zgodovinskih dni slovenskega smučarskega teka. Celotna ekipa je opravila odlično delo, tako serviserji in seveda Ana z odlično predstavo,« je žarel trener Nejc Brodar. Po dolgih devetih letih je Anamarija Lampič nadaljevala zmagoviti niz Petre Majdič. V prvih dneh januarja bo minilo trinajst let, odkar je v Oberstorfu prvič zmagala na tekaški turneji, zadnjo od šestih zmag je vpisala 5. januarja 2011 v Toblachu. Sedem slovenskih zmag v 97 etapah tekaškega Toura je zelo visok odstotek. Nova priložnost bo 101. etapa v zgodovini, v soboto v dolini Fiemme. In najbolj pomembno: Tour de Ski je najbolj medijsko spremljan dogodek leta za smučarske tekačice in tekače. Anamarija Lampič ima prav s svojim igrivim nasmehom, prijaznostjo in simpatičnostjo velik potencial, da postane ena najbolj prepoznavnih tekačic te generacije.