Slovenski premier Marjan Šarec se je med prvim uradnim obiskom pri madžarskem premierju Viktorju Orbanu v Budimpešti zavzel za krepitev gospodarskega sodelovanja, madžarski gostitelj pa je dejal, da »moramo enostavno sprejeti in razumeti« odločitev Slovenije, da pri gradnji drugega železniškega tira med Divačo in Koprom ne bo sodelovala z Madžarsko, četudi temu še ni povsem zaprl vrat. Če bodo Slovenci »o tem projektu začeli razmišljati na drugačen način«, bi Madžarska lahko spet razmislila o sodelovanju, je rekel, dodal pa, da so se vmes odločili za vlaganje v Trstu, kjer so kupili del pristanišča. Koper je sicer še vedno glavno pristanišče za Madžarsko, ta država pa za luko drugi najpomembnejši trg.

Oba premierja sta poudarila potrebo po nadaljnji širitvi EU in podprla začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo ter pospešitev pogajanj s Srbijo. Orban pravi, da je širitev Unije geopolitično vprašanje, in opozoril na negativne posledice zastoja tega procesa.

Tradicionalna tema politikov sosednjih držav sta narodna skupnost oziroma manjšina. Orban je predlagal, da bi ustanovili skupni sklad za Porabje in Prekmurje, iz katerega bi se črpala sredstva za razvoj območij. Uradna Budimpešta je že ustanovila poseben sklad za razvoj Porabja, kjer živi slovenska narodna skupnost, za madžarsko manjšino v Prekmurju pa namenila šest milijonov evrov, je dejal. Glede prometnih povezav je Orban napovedal, da bo zadnji odsek avtoceste do slovenske meje zgrajen do konca leta.

Madžarski premier je dobršen del uvoda na novinarski konferenci namenil vprašanju migracij. »Slovenija in Madžarska dobro vesta, kaj so migracije in kaj pomeni nenadzorovan prehod velikega števila migrantov preko meje,« je Orban spomnil na migrantski val leta 2015. Ob grožnji Turčije, da bo sprostila nov migrantski val proti Evropi, je dejal, da lahko Madžarska v tem primeru računa na države višegrajske četverice, s katerimi so dogovorjeni, da priskočijo na pomoč pri nadzoru meje. Šarec je pristavil, da je treba vprašanje migracij reševati pri njihovem izvoru in tam omogočiti takšne razmere, da do njih sploh ne bi prihajalo.