Pobuda Dobrodošli združuje več deset nevladnih organizacij in več sto prostovoljcev, ki pomagajo beguncem, a tudi opozarjajo Evropsko unijo in Hrvaško na restriktivne migracijske politike.

Kot »nedopustno« so ocenili to, da je s potrditvijo, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengen, »normalizirano in institucionalizirano nasilje«. Izpostavili so, da mednarodne humanitarne organizacije že več let opozarjajo na nasilje hrvaške policije do migrantov in beguncev.

S plakati, na katerih sta napisa »Welcome to Croatia« in »Croatia full of torture« so želeli sporočiti, da je resnica beguncev in migrantov, ki so vsak dan izpostavljeni politični represiji, bolj močna in glasna od policijskih gumijevk, luči in celic. Na plakatih je ob napisih fotografija trpečega obraza moškega, ki si zakriva oči s poškodovano roko, ki jo je mogoče videti na spletni strani zagrebškega centra za mirovne študije, ki je del pobude Dobrodošli.

Nasilje nad migranti se preliva tudi na ostale državljane

Poudarili so, da se nasilje nad migranti preliva tudi na ostale državljane. Omenili so napade na ženske in deklice ter ustrahovanja LGBTQ skupnosti, kot tudi na sovraštvo do Srbov in Romov. Menijo, da so delavke in delavci na Hrvaškem lačni ter da ni spoštljivega odnosa do brezdomcev in revnih. Izpostavili so tudi pregon aktivistov in novinarjev ter fizične napade na antifašiste.

Kot so izpostavili, so s plakati želeli sporočiti, da se nikoli ne bodo sprijaznili s takšnim stanjem v državi ter da nikoli ne bodo sprejeli policijskih laži in neprepričljivih sporočil.

Da je nasilje resen izziv hrvaške družbe, je prejšnji teden na vladni seji potrdil tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Dodal je, da bodo problematiko poskusili rešiti s svežnjem zakonskih sprememb, s katerimi nameravajo poostriti kazni za nasilje, posebej v družini in spolno nasilje. Pričakuje, da bodo ostrejše zakone sprejeli v začetku prihodnjega leta.

Hrvaški mediji so medtem danes poročali o novih sovražnih grafitih v Zadru in Splitu, ki odprto pozivajo k pokolu Srbov.