Madžarski premier Viktor Orban je doživel prvi hujši poraz, odkar je leta 2010 prišel na oblast. Njegova nacionalistična in konservativna stranka Fidesz je na nedeljskih lokalnih volitvah v spopadu s koalicijo socialistov, skrajno desnim Jobbikom in več drugimi opozicijskimi strankami izgubila županski položaj v Budimpešti. Tudi sicer je Fidesz ohranil oblast samo v 13 od 23 največjih madžarskih mest, pred tem je vladal v dvajsetih.

Na teh volitvah je sicer šlo za veliko več kot samo za vprašanje, kdo bo župan v določenemu mestu. Opoziciji je šlo za biti ali ne biti. To je bila namreč njena morda zadnja priložnost, da se zoperstavi krepitvi Orbanovega avtokratskega režima, ki si vse bolj podreja sodno vejo oblasti in medije. Če ji tudi tokrat ne bi uspelo, bi bila v prihodnosti obsojena na životarjenje. Z »zmago demokracije«, kot so v opozicijskih strankah označili svoj uspeh v nedeljo, je nastopilo upanje glede parlamentarnih volitev leta 2022.

Jobbik skupaj s socialisti

Orban je v zadnjem desetletju dosegal zmage na volitvah tudi z izkoriščanjem razkolov v opoziciji. A tokrat je njena enotnost onemogočila slavje Fidesza v več pomembnih mestih. Nekaj županskih položajev je s pomočjo ostale opozicije zasedla tudi stranka Jobbik, nekoč znana po antisemitizmu.

Novi župan Budimpešte je postal Gergely Karacsony (44) iz majhne zelene stranke Dialog za Madžarsko, a ob podpori vse opozicije. Dobil je 50,1 odstotka glasov, Istvan Tarlos (71) iz Fidesza, ki je župan od leta 2010, pa 44,1 odstotka. Orban je izrazil pripravljenost na sodelovanje z novim županom.

»Ta zmaga omogoča Budimpešti, da je spet del Evrope,« je pred navdušenimi privrženci dejal Karacsony. Gre za uspešno strategijo opozicije, ki je prvič v večini občin nastopila z enotno listo, v kateri sta bili med drugim tudi obe največji opozicijski stranki, socialistična in Jobbik. Karacsonyja so za opozicijskega kandidata za župana prestolnice izvolili junija na primarnih volitvah, na katerih je sodelovalo 67.000 prebivalcev mesta. Jobbik ga sprva ni podprl, a si je premislil. Še nekaj dni pred volitvami je prihodnji župan Budimpešte, da bi odvrnil kritike, izjavil: »Ta stranka ni več skrajno desna, najbolj radikalni elementi so jo zapustili.« Karacsony je v kampanji obljubljal izboljšanje potniškega prometa in to, da bo iz Budimpešte naredil zeleno mesto. A njegov glavni cilj je bil, da z zmago zbudi upanje v vrstah opozicije na nacionalni ravni, pri čemer mu je bila za zgled zmaga turške v Carigradu. »Ta koalicija se mora nadaljevati, da bi lahko spremenili Madžarsko,« je dejal.

Zmaga kljub spolnemu škandalu

Še vedno pa na podeželju pretežno volijo Orbana, ki ima na nacionalni ravni podporo polovice Madžarov. Toda izguba Budimpešte, ki ima 1,8 milijona prebivalcev ali petino Madžarov, je hud poraz za avtokratskega premiera. V Fideszu so poskušali v zadnjih mesecih dosedanjemu županu prestolnice Tarlosu priboriti tretji mandat zapored tudi tako, da so ob zborovanjih Karacsonyja predvajali cirkuško glasbo ali da so v medijih, ki so blizu Orbanu, objavili skrite posnetke prepirov v opoziciji. A deset dni pred volitvami se je na spletu pojavil video, ki prikazuje Fideszovega župana mesta Gyor, Zsolta Borkaia, sicer nekdanjega šampiona v gimnastiki, na jahti na Hrvaškem med orgijami s prostitutkami. Borkai, ki zagovarja tradicionalne krščanske vrednote, se je opravičil svoji družini. O še vedno veliki moči vladajoče stranke pa priča dejstvo, da je bil Borkai, ki mu očitajo tudi korupcijo, ponovno izvoljen za župana Gyora, ki ima 200.000 prebivalcev in Audijevo tovarno.