V kraju Vinto so nasprotniki vlade podtaknili požar v mestni hiši, tamkajšnjo županjo pa so polili z rdečo barvo, ji odstrigli lase in jo boso preganjali po ulicah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od spornih predsedniških volitev v Boliviji 20. oktobra nasprotna politična tabora v državi vztrajata pri protestih in izgredih. Nasprotniki vlade namreč dvomijo v zmago dolgoletnega predsednika Moralesa v prvem krogu in zahtevajo ponovitev volitev.

Vodji opozicije Luisu Fernandu Camachu je v sredo v spremstvu policije uspelo doseči letališče v prestolnici, kjer je predsedniku Evu Moralesu predal pismo, v katerem ga poziva k odstopu. Pred tem so namreč skušali podporniki predsednika preprečiti prihod Camacha in ga silili, naj se vrne v svojo domačo regijo Santa Cruz.

Moralesu se obeta, da bo s služenjem četrtega mandata ostal na oblasti vsaj do leta 2025. Njegovo zmago na zadnjih volitvah je potrdilo vrhovno volilno sodišče. Morales je osvojil 47 odstotkov glasov, a deset odstotnih točk prednosti pred Carlosom Meso, kar je zadostovalo za zmago v prvem krogu. Do tega rezultata je prišlo, potem ko sta bila dolgo časa praktično izenačena, na koncu pa se je štetje glasov nenadno in nepojasnjeno obrnilo v njegovo korist.