Vojaške operacije proti Kurdom v Siriji se po Orbanovih besedah ne sme obsojati. Turčija je to regijo zgolj "vojaško stabilizirala" in vzpostavila varno območje, je poudaril madžarski premier. "Če prav razumem, se je to zdaj tam zgodilo," je dodal za madžarski radio.

EU je ob tem pozval, naj Ankari finančno pomaga pri gradnji infrastrukture na varovanem območju, da bi lahko tja namestili begunce, ki jih gosti Turčija. V nasprotnem primeru bo "več kot tri milijone migrantov" iz Turčije po balkanski begunski poti prišlo v Evropo. "V temeljnem interesu Madžarske je, da se to ne zgodi," je dejal.

Ankara je operacijo začela 9. oktobra, pretekli četrtek pa so dosegli prekinitev ognja, ki so jo v torek podaljšali. Rusija in Turčija sta takrat dosegli dogovor, v skladu s katerim bodo na severu Sirije vzpostavili 120 kilometrov dolgo in 32 kilometrov široko varno območje. Območje bodo nadzorovale skupne turško-ruske patrulje.

V Sirijo prispelo približno 300 pripadnikov ruske vojaške policije

Na sever Sirije je danes prispelo približno 300 ruskih vojaških policistov, ki bodo na sirsko-turški meji zagotavljali varnost prebivalstva in pomagali kurdskim silam, da se umaknejo na črto 30 kilometrov od meje, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Vojaška policija, ki bo pomagala pri umiku sirskih Kurdov, je v Sirijo prispela iz severnokavkaške ruske regije Čečenije, so po poročanju francoske tiskovne agencije sporočili v Moskvi.

Rusija je v Sirijo poslala tudi več kot 20 oklepnih vozil, ki bodo pomagali pri izvajanju nalog, je v izjavi zapisalo obrambno ministrstvo. Naloge ruskih vojaških patrulj so zagotoviti varnost prebivalstva na severu Sirije in zagotavljati red.

Za oblikovanje skupnih rusko-sirskih patrulj na zdaj izpraznjenem območju ob meji s Turčijo sta se v torek v Sočiju dogovorila ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan.

V skladu s tem dogovorom bodo pripadniki ruske vojaške policije in sirskih mejnih stražarjev "pospešili umik" sil sirskih Kurdov s 30-kilometrskega pasu ob meji s Turčijo. Za to bodo imeli nekaj več kot 150 ur, za kolikor je Turčija podaljšala premirje. Po tem obdobju naj bi skupni nadzor na tem območju v skladu z dogovorom med Putinom in Erdoganom prevzele rusko-turške sile.