Skoraj 14.000 tekačev bo v nedeljo stalo na startni črti na Slovenski cesti, od koder se bodo prvi zjutraj najprej podali na deset kilometrov dolgo progo, nekoliko pozneje bodo startali še drugi prijavljeni tekači, ki se bodo spopadli z 21 ali 42 kilometrov dolgo tekaško preizkušnjo ljubljanskega maratona. Približno 2000 tekačev bo takih, ki bodo nameravali preteči najdaljšo, maratonsko razdaljo.

Med njimi bo na startu stala tudi Jasmina Jevšenak. Čeprav tekačici iz Slovenskih Konjic tekaških izkušenj ne manjka, saj je v zadnjih letih nabrala že precejšnjo tekaško kilometrino, bo to njen prvi uradni maraton. Nekaj treme zagotovo je, prizna zgovorna tekačica, ko se ozre proti prihajajoči nedelji. A strah je ne bo premagal, saj ve, da je dobro pripravljena. Njen cilj v prvi vrsti ni časovni rezultat, temveč želja, da maraton preteče, da izkusi vzdušje ob progi in da ciljno črto na Kongresnem trgu prečka nasmejana.

Želi si biti boljša kot včeraj

V Jasmini Jevšenak se je želja, da se preizkusi tudi kot rekreativna tekačica, prebudila pred približno sedmimi leti. »Pred tem sem se rekreativno ukvarjala z drugimi športi, takrat pa me je prijateljica Mojca Kolar povabila, da se z njo udeležim prvega konjiškega maratona, in povabilo sem sprejela,« se sogovornica spominja svojih tekaških začetkov. Takrat je v domačih Slovenskih Konjicah pretekla prvih uradnih deset kilometrov, s polmaratonsko razdaljo se je nekoliko pozneje prvič spopadla v Ljubljani. »Svojo zgodbo sem našla v teku. Tek ti namreč pokaže, kako vztrajen si lahko in da si samo ti tisti, ki se mora potisniti naprej. Naučiš se misliti pozitivno,« o ljubezni do teka pripoveduje Jasmina Jevšenak. Ob tem izpostavi, da med tekom ne spoznaš le sebe, ampak je to med drugim tudi priložnost za prijetno druženje s sotekači. »Pa tudi kakšno tortico več lahko poješ brez slabe vesti,« se zasmeje.

Odločitev, da se v prihodnje preizkusi tudi na kraljevski, maratonski razdalji, ni bila težka. Izbrala je ljubljanski maraton. »Za ta izziv sem se odločila pred tremi leti in si zadala cilj, da bo to obdobje, kljub temu da tečem že dlje časa, namenjeno pripravam na 42 kilometrov. To se mi je zdela prava pot,« pove izkušena tekačica. Kilometre v Slovenskih Konjicah nabira na treningih v družbi sotekačev ali se na tek odpravi sama, je del konjiške atletske šole, udeležila se je tudi tekaške šole Urbana Praprotnika, vse pogosteje se udeležuje tekov v naravi oziroma tako imenovanih trail tekov ter nočnih tekov, ki potekajo po Sloveniji. »Ne tekmujem z drugimi, moj cilj ni, da sem boljša od drugih. Želim pa napredovati in biti boljša, kot sem bila včeraj.«

V prihodnje trail teki

Temu cilju bo sledila tudi v nedeljo, ko se bo na 42 kilometrov dolg tek podala v družbi sotekačice in prijateljice Mojce Gorjup Krošl. Trasi teka v sklopu priprav ni posvečala veliko pozornosti, si pa v nedeljo želi predvsem za tek primerno vreme. »Ugotovila sem, da mi vročina ne ustreza,« pove sogovornica, ki bo nedeljsko jutro najbrž začela s testeninami. »Testenine so tiste, ki mi pred daljšim tekom dajo dovolj energije.«

Ko bo Jasmina Jevšenak v nedeljo v cilju, bo za njo prvi uradni maraton, ne bo pa to najdaljša tekaška preizkušnja, ki se je je udeležila. V sklopu Tekaškega popotovanja Urbanih tekačev je denimo pretekla že tudi 62 kilometrov, svojo tekaško pot pa želi v prihodnje nadaljevati predvsem na trail tekih.

»Ti ponudijo neko drugačno izkušnjo, saj so zmes hoje, teka in občudovanja narave,« se energična sogovornica zazre že v čas po nedelji.