V nedeljo, 27. oktobra, bodo ljubljanske ulice ponovno ohromili tekači. Nekaj več kot 20.000 jih bo svojo telesno pripravljenost merilo s časom in konkurenco na trasi, ki so jo letos na dveh koncih nekoliko spremenili oziroma, kot zagotavlja organizator, izboljšali.

Dogajanje se bo tako po zdaj že ustaljenem programu začelo v četrtek z odprtjem tekaškega sejma na Gospodarskem razstavišču, kjer bodo tekači prevzeli tudi startne številke. V soboto bodo tekaški konec tedna začeli najmlajši, ko se bodo pognali po Slovenski cesti in v cilju na Kongresnem trgu prejeli tudi medaljo. Sledili jim bodo še učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol. Tudi letos pričakujejo, da bodo za zabavo poskrbeli tekači na večernem Fun teku. Vrhunec tekaškega konca tedna pa bo v nedeljo s teki na 10, 21 in 42 kilometrov.

Osrednja cestna tekaška prireditev v Sloveniji se že nekaj let sooča z upadanjem udeležbe, zato organizatorji iščejo strategije, da bi to zaustavili. »Ljubljanski maraton je rekordno udeležbo dosegel leta 2015 z nekaj več kot 16.500 tekači. Od takrat dalje število pada. In prav to od nas terja razmislek o tem, kaj ljubljanski maraton želi biti,« je ocenil novi predsednika organizacijskega odbora Danilo Ferjančič.

Ni pa skrivnost, da si organizator prav v svoji 24. izvedbi letos želi v ženski konkurenci premikati časovne meje. »Cilj v tekmovalnem smislu je izboljšati ženski rekord na ljubljanski progi in se spustiti pod 2 uri in 22 minut,« je povedal član organizacijskega odbora Gabrijel Ambrožič. Zdajšnji rekord je lani postavila Kenijka Visiline Jepkesho s časom 2:22:58. Je pa Ambrožič tudi poudaril, da je bilo udeležbo vrhunskih tekačev in tekačic prav zaradi vse večje konkurence na svetovni ravni in tudi poznega termina svetovnega prvenstva v Dohi težko zagotoviti.

Zapore in nekoliko spremenjena trasa

Kot je ob tem povedal direktor organizacijskega odbora Gojko Zalokar, je cilj tudi obdržati vrhunsko kakovost organizacije. »Ostajamo zvesti prireditvi po načelu 'zero waste' oziroma brez odpadkov. Seveda si želimo plastenke z vodo in kozarčke nadomestiti s posebnimi vodnimi balončki, vendar finančno to še ni mogoče,« odkrito pove Zalokar, ki povabi tudi na gledališko predstavo Lau(f)story o najboljšem dolgoprogašu vseh časov, Čehu Emilu Zatopeku. »Vsi tisti, ki jim vstopnic za Mladinsko gledališče ne bo uspelo kupiti, si bodo lahko predstavo ogledali v prenosu v živo na spletni povezavi in na odru Sejma Tečem.«

V programu in tudi na trasi večjih sprememb sicer ni, s ciljem narediti progo še hitrejšo pa so predvsem na območju Rožne doline nekoliko zmanjšali število ovinkov. Prav tako je manjša sprememba na Šubičevi ulici in na Rudniku (Jurčkova cesta, Peruzzijeva ulica in Ob Dolenjski železnici). Da bodo udeleženci tekaškega praznika lahko tekli, se bodo s številnih cest v mestu morali umakniti avtomobili, obvoze bo predvsem v nedeljo imela tudi večina avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa (vsi obvozi so že objavljeni na spletni strani LPP). Že od četrtka bo zaprt Kongresni trg, ki je tudi ciljni prostor, od petka od 15. ure dalje pa še Slovenska cesta od Gosposvetske do Aškerčeve ceste. V soboto bodo nato Slovensko cesto za promet zaprli tudi od Tivolske do Gosposvetske ceste. V soboto bodo sicer zaradi tekov od 10.30 do 18. ure zaprte predvsem ceste v mestnem središču, v nedeljo pa bodo ceste, po katerih so speljane trase tekov na 10, 21 in 42 kilometrov, zaprte od 8. do predvidoma 16. ure. Za promet bosta v nedeljo zaprta tudi izvoz Bežigrad (Dunajska cesta) iz obeh smeri in izvoz Dravlje - Šiška (Vodnikova cesta) iz smeri Kosez.