»Visoke temperature nas najbolj skrbijo, zaradi dehidracije. Imamo dodatne postaje, med petkilometrskimi okrepčevalnicami je še na dva kilometra in pol vodna postaja. Bolje je, če se udeleženci pri njih ustavijo in popijejo nekaj vode, kot da zgolj dirjajo proti cilju,« je tik pred uradnim odprtjem maratona za STA povedal direktor organizacijskega odbora Gojko Zalokar.

Voda bo na okrepčevalnice prišla iz hidrantov, v steklenicah pa bo na voljo na cilju. »Tam bo 14.000 steklenic z vodo, za maraton smo pripravili 12.000 kosov dodatnih energijskih napitkov, tri tisoč litrov juhe in dva tisoč litrov čaja. Zaradi vročine bi verjetno prijalo pivo, ki pa ga iz znanih razlogov ne ponujamo. Bo pa ob prej omenjenih pijačah še po 500 kilogramov sladkorja in čokolade, več kot 10.000 posebnih gelov ter še piškoti, skupaj 5,5 tone pomaranč in mandarin. To so res ogromne količine, priklopni tovornjaki jih pripeljejo,« je nanizal Zalokar.

Proračun letošnjega maratona je 1,4 milijona evrov. A le če ne bo bo postavljen napovedani ženski rekord na 42 km. Potem bodo organizatorji to mejo presegli. Kot so jo lani, ko so morali plačati skupaj prek 1,6 milijona evrov, saj sta bila postavljena oba rekorda na 42 km, med atleti deseti vseh maratonskih prog na svetu.

Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je za zmago in izjemen rekord (2:04:58) tako po Zalokarjevih besedah dobil 90.000 evrov ob vseh bonusih, 65.000 pa Kenijka Visiline Jepkesho, katere zmagoviti čas (2:22:58) organizatorji želijo preseči letos.

Maraton letos poteka pod vodstvom novega predsednika

»Za tuje tekače je na voljo 230.000 evrov, lani pa smo morali dati krepko prek 400.000. V to pa niso vštete zgolj nagrade, ampak tudi stroški prevoza, startnine, bivanje, tekači za ritem,« je navedel Zalokar in izpostavil, da bodo skušali letos spomladi pridobljeni zlati znak za maratone, ki jih uvršča med največje na svetu, ohraniti tudi v prihodnje.

Maraton letos prvič poteka pod vodstvom novega predsednika. Konec letošnjega aprila je Andrej Razdrih žezlo predal svojemu nasledniku, Danilu Ferjančiču, ki je predstavnik največjega sponzorja maratona.

»Kot goba vpijam vse, kar se dogaja okrog mene. Veliko je novega zame, težko bi kaj posebnega izpostavil. Prvič od blizu vidim, kako se odvijajo stvari v zakulisju organizacije, mnoge stvari, ki jih ne vidiš, če niso povsem zraven. Tisti pa, ki so, to počnejo z dušo in srcem,« je povedal Ferjančič.

Zaradi upadanja prijav v zadnjih letih se je bilo moč prijaviti še dan pred tekmo v okviru sejma na Gospodarskem razstavišču, kjer so pripravili tudi spremljevalni program s predavanji. Med drugim tudi o dopingu, ki je vse bolj prisoten tudi med rekreativci.

Organizatorji maratona v Radencih, drugega največjega pri nas, pa so povedali, da se bo prihodnje leto tekmovanje odvijalo 16. maja, največja novost pa bo nova trasa prog za 21 in 42 km. Slednji bo štel tudi za državno prvenstvo.

Najdaljši razdalji se bosta po tradicionalnem startu v Radencih ločili šele po 18 kilometrih, obe pa bosta speljani tudi po sosednji Avstriji v dolžini okrog osmih kilometrih. Najkrajši progi na pet in 10 km bosta ostali nespremenjeni.