Etiopijec Sisay Lemma je lani slavil zmago z 2:04:58, ki še vedno velja za deseti zmagovalni čas vseh maratonov na svetu. A Lemma zaradi nedavnega nastopa na maratonu v Berlinu, kjer je bil tretji, pri tem pa je svoj čas iz Ljubljane izboljšal še za 1:22 minute, ne bo branil naslova. Zmagovalec v moški konkurenci naj bi letos tekel okrog dveh ur in šestih minut, v ženski konkurenci pa je načrt izboljšanje lanskega rekordnega dosežka Kenijke Visiline Jepkesho (2:22:58). Na to in na izide nasploh bi sicer lahko vplivalo zelo toplo vreme za ta čas, ki ni v korist hitrejšim časom.

Po zadnjih napovedih agencije za okolje bo po dvigu jutranje megle v nedeljo prevladovalo sončno vreme, temperatura ob 10. uri, torej malo pred startom maratona, naj bi narasla na 16 stopinj, najvišja temperatura pa naj bi vi naslednjih urah presegla mejo 20 stopinj. Tako bi se temperature lahko približale ali celo presegle tiste na najbolj »vročem« ljubljanskem maratonu doslej leta 2005. Tedaj je živo srebro že ob 7. uri kazalo 14 stopinj, ob 14. pa je temperatura dosegla 18,8 stopinje Celzija.

Na dvodnevno tekaško prireditev je v vseh kategorijah trenutno prijavljenih 21.422 tekačev, osrednji del pa bo v nedeljo, ko bodo teki na 10, 21 in olimpijski razdalji 42 km. Za omenjene tri razdalje je 13.822 prijav, za sobotni tek najmlajših 1703, za šolske teke pa 6422. V nedeljo se bo tek na 10 km začel ob 8.30, teka na 21 in 42 kilometrov ob 10.30, pet minut pred tem pa bodo startali še paraplegiki na 21 km. Vse tekaške preizkušnje se bodo začele na Slovenski cesti med hotelom Cubo in Uršulinsko cerkvijo, cilj pa bo na Kongresnem trgu.

Podaljšan rok za prijave in cestne zapore

Maratonska preizkušnja bo štela tudi za državno prvenstvo. Za naslove najboljših v državi se bodo potegovali Rok Puhar, ki je predlani na začetku maratonske kariere tekel 2:17 ure, državni prvak iz leta 2017 Aleš Žontar ter lanska najhitrejša med Slovenci Matic Modic v moški in Barbara Trunkelj v ženski konkurenci, med favoritinje pa sodi tudi lanska zmagovalka "polovičke" Neja Kršinar.

Tradicionalna trasa bo potekala v središču slovenske prestolnice in njeni okolici, šestič bodo tekači preizkušnjo na najdaljši razdalji pretekli v enem samem krogu. Vse tri nedeljske razdalje so uradno izmerjene in imajo mednarodni certifikat, na Rudniku in v Rožni dolini pa so nekoliko zmanjšali število zavojev. Ljubljanski maraton je letošnjo pomlad sicer prejel zlato značko Mednarodne atletske zveze, kar po besedah novega predsednika organizacijskega odbora Danila Ferjančiča predstavlja obvezo za naprej, da se maraton ohrani v družbi največjih v Evropi in svetu.

Zaradi upadanja udeležbe v zadnjih letih so se prireditelji sicer odločili, da bodo letos prijave, od lani dražje za pet evrov, možne še do sobote do 19. ure na Gospodarskem razstavišču. Direktor organizacijskega odbora Gojko Zalokar ob tem meščane in obiskovalce opozarja na zapore cest. »V soboto bo za promet zaprto le središče mesta in v večjem obsegu v prometno ureditev ne posegamo. V nedeljo bo zaprte pol Ljubljane, zato vse prosimo za razumevanje in upoštevanje navodil uradnih oseb in pozivamo, naj se uporablja javni prevoz,« je pozval Zalokar.