V prikolici tovornjaka so danes ponoči v parku v kraju Grays, od Londona oddaljenemu 35 kilometrov, odkrili 39 trupel, poroča BBC. 24-letnega voznika s Severne Irske so zaradi suma umora že aretirali. Med 39 trupli naj bi bil tudi en najstnik.

Po poročanju britanskih medijev je tovornjak sicer iz Bolgarije, bil pa je na poti iz valižanskega Holyheada, od koder plujejo trajekti na Irsko in nazaj. V Wales je tovornjak prispel 19. oktobra. Policija v javnost zaenkrat ni dala podatkov, kdo naj bi bile žrtve, od kod prihajajo in kam naj bi bile namenjene.

Migranti čez »šibkejšo« irsko mejo

»Okoli štirih zjutraj sem se z dela vračala domov. Park je bil povsem osvetljen z utripajočimi modrimi lučmi. Vedela sem, da je nekaj resnega, ker je bilo na kraju toliko policistov in reševalcev, a nisem uspela ničesar videti. Sicer pa v tem parku večkrat kdo čez noč parkira kakšen tovornjak,« je za agencijo PA povedala Paige Wade.

Čeprav policija migrantov v svoji izjavi ni omenila niti z besedo, pa mediji namigujejo, da so žrtve skoraj zagotovo priseljenci. Poročajo, da tihotapci migrante v Veliko Britanijo tihotapijo ravno čez »šibko« irsko mejo. Nek Iranec je lani za BBC povedal, da je z letalom in lažnim dokumentom priletel v Dublin, kjer naj bi bila kontrola slabša, nato pa so ga peljali do Londona. Preiskave so pokazale, da tihotapci migrante najprej spravijo do Irske, nato v Belfast, kjer jih posadijo na trajet za Glasgow. Lani so za tako pot plačali več kot 11.000 evrov.