Slovenski, hrvaški, italijanski in bosansko-hercegovski policisti so s pomočjo evropskega policijskega urada Europol po večmesečni preiskavi prejšnji teden razbili organizirano kriminalno združbo deseterice, ki je migrante z Balkana tihotapila zlasti v Italijo. Od aprila letos pa vse do 16. oktobra so osumljenci pretihotapili oziroma skušali pretihotapiti 150 prebežnikov iz Sirije, Iraka, Irana, Eritreje in Afganistana. »Ti so jim za pot plačali med 1500 in 3000 evrov, kar pomeni, da bi lahko zaslužili vse do 450.000 evrov,« je pojasnil Dean Jurič s Policijske uprave Koper.

Prijetih je bilo deset oseb, štirje Slovenci, pet Srbov in en Hrvat, za sedmerico je bil odrejen pripor. Vsak od njih je opravljal točno določeno nalogo. 28-letni Slovenec iz Pirana je bil organizator, eni so bili vodiči, drugi prevozniki. Ti so prebežnike skrivali tudi v prtljažniku avtomobilov, kombijev in tovornjakov, pomagači pa so jim javljali relacije policijskih patrulj. Da so ustavili vozila, so policisti uporabili tudi stingerje. V hišnih preiskavah v Portorožu so policisti prejšnji teden zasegli kokain, pištole, mobitele in marihuano. Osumljenci se bodo na sodišču branili pred obtožbami prepovedanega prehajanja državne meje, trgovine s prepovedanimi drogami in nedovoljenega posedovanja orožja.

Med tihotapci manj Slovencev

Zahodna balkanska migracijska pot je za EU še naprej najbolj vroče vozlišče. S te regije prihaja vsaj polovica tihotapskih primerov, ki jih obravnava Europol, najbolj obremenjene države so Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Slovenija. Statistika te navedbe potrjuje. Če je slovenska policija lani v celem letu obravnavala 153 primerov, v katerih so prijeli tihotapce ljudi, jih je letos do današnjega dneva kar 264, v katerih so aretirali 379 tihotapcev (342 tujih in 37 slovenskih državljanov). Čez slovensko ozemlje so skušali pretihotapiti 2246 migrantov.

Število nezakonitih prestopov meje se je od lani sicer povišalo za 70 odstotkov. »Na tem področju je vse več organiziranih kriminalnih združb, kjer prednjačijo predvsem državljani tretjih držav, Slovenci so v manjšini,« je dejal Uroš Lavrič iz Generalne policijske uprave, ki se zaveda, da policija takim združbam s tovrstnimi operacijami udarec zada le kratkoročno, saj se tihotapci hitro reorganizirajo.