Američan, ki je pred leti daroval telo svoje pokojne matere v znanstvene namene, sedaj toži organizacijo, ki je telo prevzela. V FBI preiskavi se je namreč razkrilo, da truplo 74-letne Doris Stauffer ni bilo nikoli uporabljeno v znanstvene namene, pač pa ga je kupila ameriška vojska, ki s pomočjo trupel preučuje vplive bomb. Toda truplo, ki je končalo razčetverjeno nekje na ozemlju ameriške vojske, še pravzaprav ni doletela najhujša usoda. Mnogo preostalih teles, ki so jih svojci v dobri veri darovali podjetju Biological Resource Center (BRC), je namreč končalo razkosanih in nato sešitih skupaj z deli teles drugih ljudi. Gre za ugotovitve, ki jih je FBI objavil v poročilu, ki je te dni postalo javno. Do racije na sedežu BRC je prišlo že leta 2013, šele sedaj pa je znano, na kaj so tam naleteli preiskovalci. »To, kar smo videli, je rezultiralo v diagnozi posttravmatske stresne motnje,« je za Reuters dejal Matthew Parker, preiskovalec, ki je tam videl nešteto glav brez teles, posamezne roke in noge ter hladilni zaboj, napolnjen s penisi. »Ponoči ne spim,« pravi. Podobno travno je doživel tudi Mark Cwynar, ki je videl »velik obglavljen torzo, na katerega je bila prišita manjša ženska glava«. Preiskovalci so sicer našli 1755 delov človeških teles.

Noga za 1000 evrov, cel kadaver za slabih pet tisočakov

Podjetje BRC se je ukvarjalo z malo poznano, a zelo dobičkonosno industrijo. Požvižgali so se na prepričanja svojcev, da bodo telesa njihovih mater, očetov, babic in ostalih služila znanosti in jih prosto prodajali. Sin dementne Doris Stauffer je trdno verjel, da bodo raziskave njenih možganov vsaj malo doprinesle boljšemu razumevanju demence. S podobnim prepričanjem je trupli svoje matere in babice daroval tudi Troy Harp. Oba skupaj s še tridesetimi svojci v skupinski tožbi tožita podjetje BRC.

Do tako grozljivih zlorab je v ZDA lahko prišlo zaradi pomanjkljive oziroma neobstoječe zakonodaje na področju darovanja teles po smrti. Zakonodaje, ki bi določala, kako in kje morajo biti darovana trupla hranjena, tam namreč ni. Obstaja zgolj določilo, ki prepoveduje darovanje fetusov. Koristoljubci so prepoznali tržno nišo in pod pretvezo znanosti s trupli kovali zaslužek. Po poročanju portala Arizona Republic je BRC telesa brez ramen in glave prodajal za slabe tri tisočake, torzo z glavo za 2400 dolarjev, celo telo pa za približno pet tisoč dolarjev. Posamezne noge so bile naprodaj za 1100, stopala, kolena in medenične predele pa je bilo možno kupiti že za manj kot tisoč dolarjev.

Stephen Gore, lastnik podjetja BRC, je bil leto dni po raciji spoznan za krivega »uporabe človeških kadavrov na način, s katerim se svojci niso strinjali«. V svoj zagovor je povedal, da bi najverjetneje moral v brošuri bolj jasno opisati, kakšen je postopek donacije trupla. Dosodili so mu pet let zapora, od tega štiri pogojno.