Tri dni po aretaciji je britanska policija v soboto proti vozniku tovornjaka, 25-letnemu Mauriceu Robinsonu s Severne Irske, vložila obtožnico 39-kratnega uboja, tihotapljenja ljudi, pomoči nezakonitim migracijam in pranja denarja. Poleg njega so aretirali še tri osebe, med drugim šoferja drugega tovornjaka iz konvoja, ki naj bi svoje »živo blago« varno dostavil v Veliko Britanijo. Med 39 trupli, ki so jih v sredo ponoči našli na tovornjaku na jugovzhodu Anglije, naj bi bilo najmanj 20 Vietnamcev. Boljše življenje naj bi se jih na Otok odpravilo iskat več kot sto, večina iz revne vietnamske province Ha Tinh. Vsem očitno ni uspelo.

»Oči, mama, tako mi je žal. Pot čez lužo ni uspela. Ne morem dihati, umiram. Mama, oprosti,« je srhljivo zadnje sporočilo, ki so ga od 26-letne Pham Thi Tra My prejeli njeni starši. V Veliko Britanijo sta jo poslala v upanju na boljše življenje tako zanjo kot za tiste, ki so v revščini ostali doma. Starši so si dolgo trgali od ust, da so s plačo 350 evrov za njeno pot napraskali 35 tisočakov, vzeli so tudi hipoteko na hišo. »Srce se nama trga ob tem sporočilu. Zagotovo je vedela, da umira. Ostala sva brez vsega,« je za CNN potožil žalujoči oče. »Tihotapci mi niso povedali, kako jo bodo spravili v Veliko Britanijo, omenjali so le letalo in avto, Kitajsko in Francijo. Če bi vedel, kakšen je načrt, je nikoli ne bi pustil oditi,« je prepričan danes, ko je za njegovega otroka že prepozno. Kakor tudi za mnogo drugih. Po poročanju tabloida The Sun so tihotapci nekaterim družinam ponudili vračilo zaradi neuspešno izvedene poti. Zdi se, da si s tem skušajo kupiti njihov molk.

Britanska policija je v sredo ponoči zmrznjena trupla osmih žensk in 31 moških našla v hladilni prikolici tovornjaka na jugozahodu Anglije. Tovornjak je v Veliko Britanijo prispel iz Zeebruggeja v Belgiji skozi pristanišče Purfleet na Temzi. Skoraj vsa trupla so bila gola, preiskava je pokazala, da so se na vso moč trudili pobegniti ven. »Tolkli so po vratih in klicali na pomoč. Iz ust jim je tekla pena,« sklicujoč se na policijo poročajo otoški mediji. Identifikacija trupel še ni končana, na pomoč so priskočile tudi vietnamske oblasti. tak