Prav tako je napovedal znižanje plač poslancev in visokih državnih uradnikov.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se bo univerzalna, osnovna pokojnina povečala za 20 odstotkov. Prav tako je Pinera napovedal preklic 9,2-odstotnega povišanja cen električne energije ter povišanje minimalne plače na 350.000 pesov (431,36 evra).

"Težave so se kopičile več let, mi na vladi pa nismo bili sposobni, da bi jih prepoznali," je še dejal Pinera ter se opravičil sodržavljanom. Dodal je, da je s predstavniki opozicijskih strank dosegel dogovor o ustanovitvi delovnih skupin, ki bodo uresničile napovedano socialno reformo.

Na dogajanje v Čilu se je danes odzval tudi papež Frančišek. Pozval je k dialogu za končanje protestov, saj, kot je dejal, z veliko zaskrbljenostjo spremlja razmere v državi. Med sredino splošno avdienco na Trgu svetega Petra v Vatikanu je argentinski papež še izrazil upanje, da bodo lahko v Čilu z dialogom našli rešitve za krizo in se soočili s težavami, ki so jo povzročili.

Proteste je sprožil dvig cen vozovnic za javni promet

Proteste v Čilu je pred več dnevi sprožilo povišanje cen za podzemno železnico v prestolnici Santiago de Chile. Kmalu so protestniki začeli izražati tudi nezadovoljstvo zaradi nizkih plač in pokojnin, visokih cen, šolnin ter ekstremnih razlik med revnimi in bogatimi v državi. Iz prestolnice so se protesti hitro razširili po vsej državi.

V protestih je od petka po podatkih notranjega ministrstva umrlo najmanj 18 ljudi. Danes sta umrla moški in štiriletni otrok, potem ko je pijan voznik z avtomobilom zapeljal v množico protestnikov. Še en človek pa je danes umrl v bolnišnici za poškodbami, ki jih je dobil v spopadih s policijo, poroča AFP.

Čilski inštitut za človekove pravice je sporočil, da so v bolnišnice prepeljali več kot 200 ljudi, pri čemer jih je imela skoraj polovica strelne rane, številni pa so zaradi šibrovk utrpeli poškodbe oči. Poleg tega so od začetka protestov aretirali več kot 2600 ljudi.

Protesti in izgredi so se nadaljevali tudi v torek zvečer po začetku policijske ure. V prestolnici so med drugim po poročanju novičarskega portala Emol zažgali supermarket in lekarno.