V govoru v predsedniški palači La Moneda je Pinera opozicijo pozval k sodelovanju z vlado pri iskanju rešitev za socialno krizo v državi.

Kot je dejal, vlada pripravlja načrt obnove. Cilj je med drugim zvišanje pokojnin, znižanje cen zdravil in regulacija cen električne energije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Iz pogovorov, ki naj bi potekali danes, je bila izključena le komunistična stranka.

Pinera, ki je v nedeljo ostro obsodil nasilje in napovedal, da bo država »razglasila vojno proti vandalom«, je tokrat govoril v pomirjujočem in spravljivem tonu. Kot je pojasnil, je bil v nedeljo oster, ko je videl "uničenje in bolečino", ki jo je povzročilo nasilje.

Kljub temu da je vlada uvedla policijsko uro ter ostro odgovorila proti izgrednikom in plenilcem trgovin, so se v ponedeljek v Čilu nadaljevali protesti. Na tisoče ljudi je na ulicah in trgih Santiaga de Chile ter drugih mest protestiralo proti vse višjim življenjskim stroškom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Od petka, ko je bila uvedena policijska ura, je policija pridržala skoraj 1500 ljudi.

Povišanje cen vozovnic za javni promet je bila kaplja čez rob

Protesti so pred tednom dni izbruhnili zaradi povišanja cen vozovnic javnega prevoza, nato pa so se sprevrgli v izgrede zaradi nezadovoljstva ob veliki družbeni razslojenosti in nasprotovanja liberalni gospodarski politiki vlade. V petek so izbruhnili spopadi protestnikov s policijo, pa tudi plenjenje in požiganje trgovin, lokalov, avtobusov, avtomobilov in druge zasebne lastnine.

Predsednik Pinera je v petek preklical podražitev javnega prevoza, zvečer pa razglasil izredne razmere. V sedemmilijonski prestolnici so uvedli policijsko uro, na ulice pa je na pomoč policiji prišla tudi vojska - prvič po padcu diktature Augusta Pinocheta in od vrnitve demokracije v državo leta 1990.

Državljani so nezadovoljni zaradi gospodarske politike vlade, ki je tako rekoč privatizirala vse zdravstvo in izobraževanje, zniževanje pokojnin in naraščajoči stroški osnovnih storitev pa še poglabljajo družbeno neenakost.