"Stavka se je začela. Jasno in glasno pravimo: Dovolj je podražitev in zlorab," so sporočili iz Čilskega centra združenih delavcev, ki je skupaj še z 20 skupinami organizator dvodnevne splošne stavke.

V Čilu, ki je običajno ena od najstabilnejših držav Latinske Amerike, trenutno doživljajo najhujše nasilje v zadnjih desetletjih, ki se je razvnelo ob protestih. Ti so se začeli v petek zaradi napovedanega zvišanja cen podzemne železnice, ki so ga medtem že preklicali. Nasilje na protestih je doslej zahtevalo 18 smrtnih žrtev. V bolnišnico so morali odpeljali 269 ljudi, približno 1900 oseb so aretirali.

Zadnji dve smrtni žrtvi sta štiriletni otrok in moški, ki sta umrla, ko je voznik pod vplivom alkohola zapeljal v množico protestnikov.

Čilski predsednik Sebastian Pinera je sicer v torek po srečanju z nekaterimi voditelji čilske opozicije napovedal paket socialnih reform, ki med drugim predvideva povišanje univerzalne, osnovne pokojnine za 20 odstotkov in razveljavitev 9,2-odstotnega povišanja cen električne energije.

Predlagal je tudi zakon, ki bo omogočil, da bo država poravnala stroške dragih zdravljenj. Napovedal je tudi povišanje minimalne plače s 301.000 na 350.000 pesov na mesec (431,36 evra) ter uvedbo zdravstvenega zavarovanja za zdravila, ki so v Čilu ena najdražjih v regiji.