Pinera je zamenjal osem ministrov, med njimi tudi izredno nepriljubljenega notranjega ministra Andresa Chadwicka, ki ga je na položaju nasledil Gonzalo Blumel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na položaju je med drugim ostal zunanji minister Teodoro Ribera.

Zamenjave so objavili, medtem ko protestniki vztrajajo pred predsedniško palačo v prestolnici Santiago de Chile.

Finančnega ministra Felipeja Larraina je na položaju zamenjal liberalni ekonomist Ignacio Briones. Larraina so kritizirali minuli mesec, ker je »romantikom« svetoval, naj kupijo rože, potem ko je sporočil, da inflacija ni narasla in da so rože celo cenejše.

Bivša guvernerka Santiaga Karla Rubilar, ki je bila deležna pohval zaradi pozitivnega odnosa do protestnikov, je postala ministrica generalnega sekretariata vlade, kar v bistvu pomeni tiskovna predstavnica vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lucas Palacios je postal minister za gospodarstvo, Pinera pa je zamenjal tudi ministre za delo, nacionalno lastnino in šport.

Ponovil je, da bo v središču dela vlade socialna agenda in da bodo med drugim zvišali pokojnine, znižali cene zdravil ter stabilizirali cene elektrike.

Protestniki zahtevajo tudi odstop Pinere.

Zaradi protestov, ki pomenijo najhujše družbene nemire v več desetletjih in na katerih zahtevajo ekonomske in politične spremembe, je Pinera v nedeljo pozval celotno vlado k odstopu. Vlado je sicer v zadnjih 15 mesecih preoblikoval že dvakrat.