Na twitterju je objavil, da "množičen, srečen in miren shod, na katerem so Čilenci zahtevali pravičnejši in bolj vzdržen Čile, odpira pot za boljšo prihodnost in upanje", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Mi vsi smo slišali sporočilo. Vsi smo se spremenili. Z enotnostjo in božjo pomočjo bomo potovali po poti do Čila, ki bo boljši za vse," je še objavil.

Več kot milijon protestnikov je v petek v čilski prestolnici zahtevalo gospodarske reforme in odstop predsednika. Županja Rubilar je še menila, da se je Čile "danes spremenil". Po njenih besedah se je "največjega pohoda" v državi udeležilo približno 1,2 milijona ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Shod, ki je protestnike vodil tudi mimo vladnih poslopij, je minil brez izgredov.

Protestne shode so v petek pripravili tudi v drugih mestih po državi, kot so Valparaiso, Punta Arenas, Vina del Mar in drugih. Udeležilo se jih je več tisoč ljudi.

Protesti so Čile zajeli pred tednom dni. Povod je bilo zvišanje cen podzemne železnice. Med nasiljem ob protestih je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 19 ljudi. Po podatkih državnega inštituta za človekove pravice je bilo ob tem poškodovanih 585 demonstrantov, 2840 so jih aretirali. Po navedbah policije je bilo ranjenih 64 njenih pripadnikov, od tega 55 huje.