Prosilci za azil, ki so jih v torek zvečer prepeljali v vas Nea Vrasna, so bili primorani oditi, saj so vaščani s kamenjem zasuli avtobuse, s katerimi so se pripeljali, so danes sporočili iz IOM. Protestniki so prav tako zaprli cesto na začetku vasi, pri čemer so vzklikali: "Zaprite meje!" in "Izženite ilegalce", je videti na posnetkih grške javne televizije Erf.

Kljub navzočnosti policije so se morali avtobusi obrniti, migrante pa so namestili v hotele na otoku Evija, 400 kilometrov južno od vasi Nea Vrasna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IOM je zaradi nasilnega incidenta izrazil zaskrbljenost ter pozval vladne organe in nevladne organizacije k sodelovanju, da bi se v bodoče izognili ponovitvi takšnih dogodkov.

Grčija je letos znova postala glavna točka za vstop prosilcev za azil v Evropo. Upravljanje migracijskih tokov je postalo resen izziv za konservativno vlado premierja Kiriakosa Micotakisa, ki je položaj prevzela julija.

Vlada obljublja okrepitev varnosti, strožji mejni nadzor in zaostritev azilne zakonodaje, hkrati pa očita prejšnji levičarski vladi Aleksisa Ciprasa, da je bila preveč popustljiva glede vprašanja migracij.