Poleg tega je na reševanje migrantov v Sredozemskem morju znova odplula ladja Alan Kurdi, ki jo vodi organizacija Sea Eye. Pri tej misiji jo podpirata tudi organizacija Sea Watch in nemško mesto Hamburg, je sporočila organizacija Sea Eye.

Medtem je na obalo pred mestom Lecce v Apuliji prispela jadrnica z 81 migranti iz Iraka, Indije, Pakistana in Afganistana. Še 23 jih je z dvema čolnoma doseglo obalo Sardinije. Slednji naj bi na pot odrinili iz Alžirije, je sporočila policija. O prihodih čolnov z migranti poročajo tudi z Lampeduse, še navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

V zdaj opozicijski italijanski stranki Liga prejšnjega notranjega ministra Mattea Salvinija menijo, da se Italija sooča z novim valom "invazije migrantov", odkar je septembra vodenje vlade prevzela nova levosredinska vlada.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je sicer v septembru v Italijo prispelo 2386 migrantov, kar je največ v enem mesecu letos. Poleg tega je ta številka tudi višja od tiste v lanskem septembru, kar se letos v Italiji še ni zgodilo.

Civilne reševalne ladje so imele do menjave vlade v Rimu precejšnje težave, saj rešenih migrantov niso mogle izkrcati v italijanskih pristaniščih. Več dni so bile tudi blokirane. Zdaj pa so se razmere za njihovo delovanje izboljšale.

Nova italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese si sicer želi, da bi s humanitarnimi organizacijami dosegla dogovor glede njihovih dejavnosti. Po napovedih Sea Eye naj bi do tega srečanja prišlo 25. oktobra v Rimu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.