Mariborski kriminalisti so skupaj s srbskimi, italijanskimi in hrvaškimi kolegi končali preiskavo hudodelske združbe, ki jo je sestavljalo 12 ljudi, od tega osem Kitajcev. Predkazenski postopek, ki ga je usmerjalo ptujsko tožilstvo, je pokazal, da je skupina v letu in pol iz Kitajske prek Srbije, BiH in Hrvaške na naše ozemlje spravila najmanj 143 kitajskih državljanov, ki za to niso imeli dovoljenja.

Tujci so iz Kitajske prileteli v Beograd, večinoma prek Moskve. Potem so jih skozi Hrvaško in občasno BiH pretihotapili v Slovenijo. Tu so za prevoze do Italije uporabljali taksiste – štirje osumljenci so prav vozniki taksi vozil, za katere so s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov ugotovili, da so bili pravzaprav člani kriminalne združbe. Tujce so čez hrvaško-slovensko mejo spravljali na območju naselij Paradiž in Mali Okič v občini Cirkulane. Potem so jih odpeljali do Ptuja in predali taksistom. Ko so jih ti pripeljali do italijanske meje ali v Italijo, so jih prevzeli drugi člani kriminalne organizacije. Kot so ugotovili, so tujci za pot od Kitajske do Italije organizatorjem plačali od 9000 do 14.000 evrov na osebo. Združba je tako v poldrugem letu zaslužila najmanj 1.287.000 evrov.

Našli okoli 39.000 evrov

V zaključni akciji so opravili pet osebnih preiskav, deset hišnih in šest preiskav osebnih avtomobilov. Sodelovalo je 75 kriminalistov iz Maribora, Celja, Murske Sobote, Ljubljane in Kranja, ki so zasegli okoli 39.000 evrov gotovine, potne liste in več elektronskih naprav. Po vseh zbranih obvestilih in dokazih so pet oseb privedli k ptujskemu preiskovalnemu sodniku, ki je za tri odredil pripor, dve pa sta končali v hišnem priporu.

Za tovrstna kazniva dejanja sta zagroženi kazen od enega do osmih let zapora in denarna kazen. Na mariborski policijski upravi so v letošnjem letu zaradi prepovedandega prehajanja meje ali državnega ozemlja obravnavali 44 osumljencev zaradi 30 kaznivih dejanj. Za štirideseterico je bil odrejen pripor. V vsem lanskem letu so obravnavali 16 takšnih osumljencev za 13 kaznivih dejanj. V priporu je končalo 12 ljudi.