Po večdnevnih intenzivnih pogajanjih so evropski in britanski pogajalci dosegli dogovor o novi carinski ureditvi med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo, ki nadomešča tako imenovano irsko varovalo iz obstoječega ločitvenega dogovora, ki ga prejšnji britanski premierki Theresi May nikoli ni uspelo spraviti skozi domači parlament.

Britanski premier Boris Johnson je žarel od veselja, ko je v družbi bolj turobno razpoloženega predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja razglasil, da sta Združeno kraljestvo in EU dosegla dogovor o brexitu. Pogajalci so v 19 členov dolgem protokolu podrobno zapisali edinstveno carinsko ureditev za Severno Irsko, ki ta del Združenega kraljestva veže na evropski enotni trg, a ga izključuje iz evropske carinske unije. Jean-Claude Juncker in irski premier Leo Varadkar sta ga opisala kot pošten in uravnotežen dogovor tako za EU kot za Združeno kraljestvo. Britanski premier je šel še korak dlje. »To je sijajen dogovor,« je dejal Johnson, ki je britanske poslance pred sobotno sejo parlamenta pozval, naj dogovor podprejo.

Štirinajst dni pred predvidenim brexitom kljub doseženemu dogovoru ostaja vprašljivo, ali bo nov dosežek britanskih in evropskih pogajalcev prepričal tudi zadostno večino britanskih poslancev. Nasprotujejo mu namreč laburisti, liberalci in Škotska nacionalna stranka, v Severni Irski pa unionistična stranka DUP.

Nov dogovor s protokolom, ki so ga izposlovali pogajalci, briše mejo med Republiko Irsko in Severno Irsko, prav tako je zabrisana meja med carinsko unijo in evropskim notranjim trgom. Kaj torej prinaša novi protokol? Pogajalci so se dogovorili, da bo Velika Britanija s Severno Irsko zapustila carinsko unijo. Tako bo lahko Združeno kraljestvo že takoj sklepalo trgovinske dogovore s tretjimi državami. Čeprav bo Severna Irska del britanskega carinskega območja, pa bo de facto še naprej del notranjega trga EU. Zato dogovor predvideva precej zapleteno carinsko ureditev za Severno Irsko in Veliko Britanijo.

Carinski pregledi blaga se bodo opravljali v severnoirskih pristaniščih in na letališčih, ne pa na sami meji med Severno Irsko in Republiko Irsko. Poleg britanskih carinskih organov bodo na teh vstopnih točkah prisotni tudi evropski uradniki, ki bodo lahko od britanskih organov zahtevali pregled določenega blaga. Blago, ki bo iz Velike Britanije poslano na Severno Irsko, ne bo avtomatično podvrženo carinam EU, ampak le, če bo namenjeno naprej v Republiko Irsko.

Severna Irska bo zaradi posebnega režima hkrati tudi vstopna točka za evropsko carinsko območje. Če bi blago iz tretjih neevropskih držav iz Severne Irske lahko preko Velike Britanije končalo na notranjem trgu EU, bodo britanske oblasti za EU uvedle in pobirale carine na to blago. Predvsem to določilo naj bi zagotavljalo, da meja med Republiko Irsko in Severno Irsko ostaja odprta. Državljani z obeh strani meje bodo lahko brez carine čez mejo prenašali blago za osebno uporabo. Dogovorjeni režim naj bi po besedah irskega premierja Lea Varadkarja, ki mu je podobno kot drugim evropskim voditeljem žal, da Britanci odhajajo, veljal vsaj do leta 2022.

Dogovor morata potrditiše dva parlamenta

Podrobnosti sporazuma so danes že preučevali v evropskih prestolnicah. Johnson je evropskim voditeljem kljub nasprotovanju dogovoru v domovini optimistično zagotavljal, da bo potrjen v britanskem parlamentu. Kaj se bo zgodilo, če ga poslanci ne bodo podprli, ostaja nejasno. Še vedno obstaja več možnosti, od podaljšanja obstoja Velike Britanije v EU do trdega brexita ali še enega kroga pogajanj pred 31. oktobrom.

Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je po potrditvi dogovora na vrhu EU menil, da so ga voditelji lahko podprli, ker se je z njim strinjala tudi Irska. Odhod Velike Britanije je tudi njega užalostil. »Če se bodo nekega dne odločili, da se vrnejo, so jim vrata odprta,« je tako kot irski premier zagotovil tudi Tusk. Po njegovi oceni bo dogovor zaščitil integriteto evropskega notranjega trga ter preprečil kaos trdega brexita. Po morebitni potrditvi v britanskem parlamentu mora dogovor pred 31. oktobrom potrditi še evropski parlament.