Irski zakon zahteva redne volitve vsakih pet let, in ker so bile prejšnje februarja 2016, bi lahko manjšinska vlada stranke Fine Gael ostala na oblasti do februarja prihodnje leto. Toda Leo Varadkar, predsednik vlade oziroma taoiseach, kot mu rečejo na Irskem, je napovedal predčasne volitve za začetek prihodnjega meseca. Zakaj je tako pohitel?

Ko je našteval razloge, je začel z brexitom, za katerega je zdaj jasno, da se bo zgodil 31. januarja. Zgodil se bo urejeno, z dogovorom in brez trde kopenske meje med Irsko in Britanijo (Severno Irsko), vendar pa je to po Varadkarju šele »prvi polčas«. »Naslednji korak so pogajanja o sporazumu o svobodni trgovini med EU in Britanijo, ki bo zaščitil naša delovna mesta, podjetja, podeželske skupnosti in ekonomijo,« je rekel. Rok za pogajanja se izteče konec leta (Varadkar je namignil, da o tem dvomi, podobno kot drugje v EU). In če roka ne podaljšajo in dogovora ne bo, se bo vseeno zgodil trdi brexit, ki bi pomenil tudi trdi mejni režim med Irsko in Severno irsko. To bi na obeh straneh prineslo kup problemov, v Severni Irski pa bi se utegnilo obnoviti nasilje. Varadkar je očitno želel povedati, da bi bilo dobro, da bi Irsko na pogajanjih o sporazumu že zastopala nova vlada oziroma da se v času, ko se bo treba spopasti s posledicami trdega brexita, če bi se zgodil, ne bi ukvarjali še z volitvami.

Unovčevanje pohval

Varadkar pa je z volitvami pohitel tudi zato, da bi unovčil hvalo, ki jo je požel za držo med brexitskimi pogajanji Evropske unije z Britanijo. Irska je imela v pogajanjih poseben interes in pomembno vlogo zaradi vprašanja režima na edini kopenski meji med Unijo in Veliko Britanijo, kar je bil zelo trd oreh. Najprej so ga rešili z irsko varovalko, oktobra lani pa s spremenjenim dogovorom z novo britansko vlado Borisa Johnsona. Irski premier pa je z volitvami pohitel tudi zato, ker so lokalne volitve prejšnji teden pokazale, da se je prednost njegove stranke Fine Gael pred glavno opozicijsko stranko Fianna Fáil zmanjšala in je trenutno minimalna.

Varadkar se je ob napovedi volitev na twitterju pohvalil z dosežki svoje manjšinske vlade. »Naša ekonomija nikoli ni bila močnejša. Nikoli ni bilo več zaposlenih, zaslužki se povečujejo, revščina se zmanjšuje. Javne finance so spet v redu,« trdi premier Irske, nekdanjega keltskega tigra, ki ga je morala EU pred dobrimi devetimi leti rešiti pred državnim bankrotom s 85 milijardami evrov posojila, katerega zadnji obrok bodo Irci plačali marca prihodnje leto. Takrat je bila v vladi Fianna Fáil, na kar bo Varadkar v kampanji gotovo večkrat spomnil.

Irske volitve so bile doslej vselej ob četrtkih ali petkih, tokrat bodo prvič na soboto. Po besedah Varadkarja so šli s tem na roko študentom in tistim, ki živijo zdoma.

Prvič na volitvah kot premier

To bodo za Varadkarja (41), ki je po poklicu zdravnik, prve volitve, odkar je premier. Na premierskem stolčku je junija 2017 nasledil Endo Kennyja, ki je odstopil zaradi policijskega škandala (mnogim vodilnim politikom ni bilo treba plačevati prometnih prekrškov). Varadkar, ki je v aktualni vladi tudi obrambni minister, je takrat postal najmlajši in hkrati prvi irski premier, ki ne skriva istospolne usmeritve (je četrti gejevski premier na svetu). In je tudi prvi irski premier, ki je po očetovi strani indijskih korenin.