Besedilo, ki ga pripravljajo, je s pravnega vidika zapleteno in to terja svoj čas, pojasnjujejo viri. Barnier je ob odhodu s sestanka z veleposlaniki članic unije novinarjem dejal le: »Delamo.«

Najtrši oreh v pogajanjih EU in britanske strani o ločitvenem sporazumu je meja med Irsko, članico EU, in Severno Irsko, ki bo kot del Združenega kraljestva izstopila iz unije. To bo po brexitu edina kopenska meja med unijo in kraljestvom.

EU zahteva posebno varovalo, s katerim bi se izognili »trdi meji« na irskem otoku in tako zavarovali velikonočni sporazum, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v 90. letih minulega stoletja. Bistvena zanjo pa je tudi obramba integritete notranjega trga.

Neuradno se sedaj govori o dogovoru, po katerem bi bila Severna Irska del carinskega območja Združenega kraljestva, vendar bi zanjo veljala carinska pravila EU, kar pomeni, da na irskem otoku ne bi bilo carinske meje.

Vsak dogovor morata sicer potrditi še oba parlamenta - britanski in evropski. Neuradno se precej omenja možnost še enega izrednega vrha do konca meseca in kratke »tehnične« preložitve brexita, če bi bila ta potrebna zgolj za potrditev dogovora.

Brexit, ki sta ga strani zaradi razmer na Otoku že dvakrat preložili, je načrtovan 31. oktobra. Bliže kot je ta datum, verjetnejši je tudi izstop Združenega kraljestva iz unije brez dogovora, česar pa si nihče ne želi.