Sturgeonova je na letni konferenci SNP v Aberdeenu poudarila, da je "brez dvoma" napočil čas, da se volivcem ponudi možnost odločitve, saj se Škotska sooča z možnostjo izstopa iz unije proti svoji volji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Škotska je, v nasprotju z Anglijo in Walesom, na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU leta 2016 podprla obstanek v EU. Škotski volivci so na referendumu leta 2014 glasovali proti neodvisnosti, vendar pa je brexit to vprašanje ponovno postavil na agendo. Kot je dejala Sturgeonova, so se po referendumu o članstvu Združenega kraljestva v EU leta 2016 "pomembno in bistveno" spremenile okoliščine, ki po njenem omogočajo še en referendum o neodvisnost Škotske. "Pred koncem leta bom zahtevala prenos oblasti, kar bo zakonitost referenduma postavilo zunaj kakršnega koli dvoma," je poudarila. Vlada v Edinburghu mora namreč od britanskega parlamenta v Londonu dobiti dovoljenje za drugi razpis referenduma o neodvisnosti.

V Londonu ponovnemu referendumu o neodvisnosti nasprotujejo, to stališče je po poročanju AFP ponovil tudi tiskovni predstavnik premierja Borisa Johnsona. "Referendum, ki je na Škotskem že potekal, je enkratni dogodek v generaciji," je dejal. Sturgeonova je poudarila, da bi bil brexit "katastrofa". Ne glede na to, ali bo Združeno kraljestvo iz EU izstopilo z dogovorom ali brez njega, pa "noben od teh scenarijev ni v interesu Škotske", je dejala.

Škotska premierka je doslej že večkrat napovedala, da bodo v primeru izstopa Velike Britanije iz EU v roku dveh let na Škotskem organizirali referendum o neodvisnosti.

Poslanci škotskega parlamenta so leta 2017 podprli zahtevo za referendum, vendar pa je tedanja britanska premierka Theresa May ocenila, da "ni čas" za razpravo o novem glasovanju o neodvisnosti Škotske.

Kot je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil Sunday Times Scotland, zdaj 50 odstotkov škotskih volivcev podpira neodvisnost. Več deset tisoč zagovornikov neodvisnosti je v soboto na shodu v Edinburgu zahtevalo nov referendum.